Predoiu garantează că se va produce reforma radicală a SS sau desființarea instituției, dar nu în luna decembrie


Predoiu garantează că se va produce reforma radicală a SS sau desființarea instituției, dar nu în luna decembrie

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus luni seară la Digi 24 că nu va fi luată vreo măsură în cursul lunii decembrie privind Secția Specială, întrucât consultările cu magistrații sunt în desfășurare, dar faptul că PNL va intra să "opereze" asupra instituției prin acte normative nu lasă loc de dubiu.

"Măsura legată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție am spus că nu poate fi luată în luna decembrie pentru că este în curs un proces de consultare a magistraților pe care l-a inițiat Ministerul Justiției. Pe de-o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz al CSM pentru că nici n-am trimis acolo un proiect. 

Noi am spus de la început că atunci când vom lua măsuri care au un impact asupra sistemului judiciar nu vom proceda cum a făcut-o PSD, fără să întrebe sistemul judiciar și fără dezbatere publică. Vom face consultări. 

Faptul că vom intra să "operăm" asupra Secției Speciale prin acte normative, evident, nu este niciun dubiu. Numai că vrem să o facem ca la carte", a declarat Predoiu.

De asemenea, întrebat dacă Guvernul PNL își va asuma răspunderea și în cazul Secției Speciale, Predoiu a precizat că decizia va fi luată de premier și de conducerea partidului, dar cu certitudine se va produce reforma radicală sau desființarea SS. 

"Acest lucru nu vi-l pot spune. Este o decizie politică care se ia la nivel de premier și de forul de conducere al PNL. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că există în programul de guvernare al PNL această reformă radicală sau desființare a Secției pentru investigarea Infracțiunilor din Justiție. Dacă scrie acolo vă garantez că se va face", a conchis Predoiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.