Premierul Franței a făcut anunțul mult așteptat: care este CALENDARUL ieșirii țării din carantină. Școlile se vor redeschide progresiv!


Premierul Franței a făcut anunțul mult așteptat: care este CALENDARUL ieșirii țării din carantină. Școlile se vor redeschide progresiv!

Premierul francez Édouard Philippe a anunțat, astăzi, calendarul ieșirii țării din carantină. Profesorul și jurnalistul Ciprian Apetrei prezintă și dezvoltă, pe Facebook, cele mai importante aspecte enunțate de premierul Franței:

”Primul ministru francez a anuntat astazi calendarul iesirii din carantina. Un discurs lung si complicat. Philippe este din ce in ce mai obosit si are barba din ce in ce mai alba. Are o pozitie dificila, un post cu multa raspundere, aflat in subordinea presedintelui, spre deosebire de Romania. Care anunta, in discursuri impecabile, directiile de actiune, urmanad ca primul ministru sa le puna in practica. Nu este deloc simplu.

A anuntat ca scolile se reiau progresiv, incepand din 11 mai, daca cifrele scaderii epidemiei se confirma. Intai clasele mici, apoi de pe 18 mai elevii de scoala generala. Liceele la inceptul lui iunie, daca totul se va petrece in regula pana atunci. Maxim 15 elevi in clasa, dar nu a spus cum se va obtine acest numar. Se redeschid si cresele, cu grupuri de maxim 10 pitici.

La 11 mai se redeschid magazinele, nu si barurile sau restaurantele. Magazinele trebuie sa isi amenajeze spatiile si sa aiba un numar limitat de clienti. Pot limitat accesul doar pentru clientii care poarta masca.

Festivalurile programate in aceasta vara sunt anulate. Va fi un soc pentru economie. Campionatele sportive, la fel. Rennes va termina campionatul de fotbal pe locul 3. O veste buna, in felul ei, pentru Bretania.

Se redeschid bibliotecile si muzeele mici. Muzeele nationale si cinematografele raman inchise. La fel si mall-urile.

In mijloacele de transport in comun mastile vor fi obligatorii, iar accesul va fi adaptat pentru un maxim de siguranta.

Statul va mari productia si achizitia de masti si ele vor fi distribuite in mod echitabil populatiei. Prin autoritatile locale si prin farmacii. Un mecanism foarte complicat, dar care a dat asigurari ca va functiona.

Va creste foarte mult numarul de teste, cel putin 700 000 pe saptamana.

Vor exista brigazi sanitare, constituite in fiecare departament, care vor coordona testarea si izolarea celor infectati. Raspunderea va fi descentralizata, de asemenea o mare parte a puterii de decizie.

Din 11 mai nu mai este necesara autorizatia de deplasare, pentru distante mai mici de 100 de km.

Locurile de cult raman deschise, dar nu se vor celebra slujbe pana cel putin la inceputul lui iunie.

Telemunca trebuie sa ramana prioritara.

Din 11 mai se pot vizita cimitirele. Casatoriile inca nu se pot celebra, mai putin urgentele.

Plajele raman inchise pana cel putin la inceputul lui iunie.

Trei principii au stat la baza acestei organizari: "Protéger, tester, isoler"

La sfarsit a adaugat o nuanta filosofica, reamintind de o calitate antica din care romanii isi hraneau forta: virtutea, in care se regasesc impreuna verticalitatea, onestitatea si curajul. Avem nevoie mai mult ca niciodata de asta pentru a ne pregati viitorul.

Dintre directiile anuntate de Macron, nu a spus nimic despre reevaluarea salariilor din sistemul public. Nici despre compensarea eforturilor personalului medical si al reducerilor de buget si de dotari din ultimii ani”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.