Premierul Orban spune pe șleau: „Nu ne putem permite dublarea alocațiilor”


Premierul Orban spune pe șleau: „Nu ne putem permite dublarea alocațiilor”

Întrebat duminică seară, la România TV, despre dublarea alocaţiilor copiilor, premierul liberal Ludovic Orban a declarat: "Vom căuta o soluţie, nu ne putem permite dublarea alocaţiilor".

El a amintit că au fost dublate şi în primăvara anului trecut.

"Vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebuie să gândim un timing, un calendar de creştere a alocaţiilor", a adăugat premierul.

Orban a precizat că această majorare ar genera cheltuieli de 7 miliarde de lei la nivelul bugetului, cheltuieli care "sunt foarte greu de suportat".

Guvernul a prorogat dublarea alocaţiilor până la 1 august, Parlamentul, însă, a respins această variantă.

Legea a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis care a precizat că o va analiza şi va decide dacă o va ataca sau nu la Curtea Constituţională.

Orban a mai menționat, la același post de televiziune, că pensiile vor fi crescute, dar că procentul de majorare rămâne o mare necunoscută. "Le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani", a afirmat primul ministru. Acesta a precizat că ”sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil”.

Șeful Executivului a adăugat că încasările la bugetul de stat au scăzut şi că este posibil ca în acest an să existe o scădere economică.

"Nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promişi lucruri pe care nu le poţi realiza. (...) Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. (...) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (...) astea sunt motoarele de creştere economică", a adăugat premierul.

Sursa: News.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.