Presa internațională îl taxează pe Toader și invocă meritele lui Kovesi în lupta anticorupție. Ce au titrat publicațiile străine EXCLUSIV


Presa internațională îl taxează pe Toader și invocă meritele lui Kovesi în lupta anticorupție. Ce au titrat publicațiile străine EXCLUSIV

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reușește din nou să șocheze în mod negativ scena politică europeană. După ce a sfidat cu nonșalanță atât raportul MCV, cât și recomandările Comisiei de la Veneția, acum dorește să administreze o nouă lovitură propriei țări.

În condițiile în care actualul Guvern se bate cu pumnul în piept că este patriot până la cer și îndărăt, Tudorel Toader a declarat că va face tot posibilul pentru a sabota drumul Laurei Codruța Kovesi spre obținerea funcției de Procuror European, poziție care ar însemna o mare onoare pentru România. 

Anunțul lui Toader nu a cutremurat doar țara noastră, ci a comportat și un amplu răsunet în presa internațională. Emerging Europe a titrat "România va încerca să blocheze propriul candidat din a deveni Procuror European", iar The Guardian a publicat articolul "România încearcă să-și blocheze propriul candidat din a deveni Procuror European". Cele două publicații au menționat meritul Laurei Codruța Kovesi în lupta împotriva corupției în România.

Emerging Europe a scris următorul paragraf: "Pe perioada șefiei la DNA, Kovesi a controlat cu succes urmărirea penală a mii de politicieni și oficiali, inclusiv Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din România, ceea ce a făcut-o o țintă pentru coaliția de guvernare PSD-ALDE. Ea a fost destituită de la șefia DNA la ordinele lui Toader în iulie 2018, dar a dat în judecată Ministerul Justiției din România pentru revocare nelegală. Cazul va fi adus la cunoștință la CEDO pe parcursul acestui an".

The Guardian a publicat următorul paragraf: "Laura Codruța Kovesi a devenit apreciată ca fiind țarul luptei anticorupție în România pe fondul curajoaselor sale încercări de a elimina frauda în una din cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Ca procuror-șef al DNA, a luat în vizor prim-miniștri, miniștri, primari, parlamentari înainte de a fi revocată la ordinele ministrului Justiției Tudorel Toader în iulie 2018".

"România va încerca să blocheze propriul candidat din a deveni Procuror European", titrează Emerging Europe. Puteți consulta articolul AICI

Prezentăm traducerea articolului din Emerging Europe: Ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, a declarat că el va face orice pentru a bloca numirea româncei Laura Coduța Kovesi în funcția de Procuror European. 

"UE cu siguranță nu are la cunoștință abuzurile pe care doamna Kovesi le-a comis în perioada în care se afla la șefia DNA", a fost citat Toader de publicația Emerging Europe. "Voi scrie tuturor miniștrilor de Justiție europeni pentru a-i informa de ce a fost revocată Kovesi", a mai citat publicația străină.

În perioada în care a exercitat șefia DNA, Kovesi a controlat cu succes urmărirea penală a mii de politicieni și oficiali, inclusiv Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din România, ceea ce a făcut-o o țintă pentru coaliția de guvernare PSD-ALDE. Ea a fost destituită de la șefia DNA la ordinele lui Toader în iulie 2018, dar a dat în judecată Ministerul Justiției din România pentru revocare nelegală. Cazul va fi adus la cunoștință la CEDO pe parcursul acestui an

"Kovesi a fost cel mai eficient lider pe care DNA l-a avut vreodată", a spus Vlad Alexandrescu, citat de Emerging Europe, senator al USR. "Cât s-a aflat la DNA, Kovesi a devenit un model în lupta împotriva corupției, nu doar în România, ci în întreaga Europă. Revocarea sa, care nu a avut aprobarea CSM, nu a avut nicio bază în jurisprudență. USR apelează la Guvern, căruia îî place să se pretindă patriot, să susțină candidatura unui român pentru o funcție europeană atât de importantă".

Kovesi a fost numită pe 4 februarie ca fiind principala favorită în obținerea funcției de Procuror European, fiind urmată de Jean-Francoiz Bohnert din Franța și germanul Andres Ritter, în cadrul unei scurte liste de 3. Deciiza finală va fi luată de Comisia Europeană la finalul lunii. Ulterior, numirea trebuie aprobată de Parlamentul European. 

"România încearcă să-și blocheze propriul candidat din a deveni Procuror European", titrează și The Guardian. Puteți citi articolul AICI

"Laura Codruța Kovesi a devenit apreciată ca fiind țarul anticorupției în România pe fondul curajoaselor sale încercări de a elimina frauda în una din cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Ca procuror-șef al DNA, a luat în vizor prim-miniștri, miniștri, primari, parlamentari înainte de a fi revocată la ordinele ministrului Justiției Tudorel Toader în iulie 2018. 

Laura Codruţa Kövesi won plaudits as Romania’s anti-corruption tsar for her bold attempts to stamp out graft in one of the EU’s most corrupt member states. As head of the National Anti-Corruption Directorate (DNA), she went after prime ministers, sitting and former ministers, mayors and members of parliament, before her dismissal on the orders of the justice minister, Tudorel Toader, in July 2018", este unul din fragmentele publicate de The Guardian în articol. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.