”Presa” lui Erdogan se înfrățește cu cea a lui Dodon și se acoperă de ridicol: o operațiune propagandistică demnă de Radio Erevan


  • ACP
  • Jul 20, 2020 11:10
  • 1687
”Presa” lui Erdogan se înfrățește cu cea a lui Dodon și se acoperă de ridicol: o operațiune propagandistică demnă de Radio Erevan

Cu câteva zile în urmă bună parte din presa din Turcia și Republica Moldova își umplea primele pagini cu articole despre o operațiune ”extraordinară” a serviciilor de informații militare din Turcia și Moldova, care au reușit să salveze o mamă cu cei patru copii ai ei dintr-o tabără a ”teroriștilor de origine kurdă” din Siria. Agenții salvatori, s-a insistat, au acționat la ordinul lui Erdogan, care a răspuns la rându-i solicitării președintelui rusofil, socialist și românofob Igor Dodon.

Mama salvată, Natalia Barkal, le-a mulțumit lui Erdogan și lui Igor Dodon, iar rusofilul i-a mulțumit la rândul lui președintelui turc pentru ajutorul oferit.

Așa cum era de așteptat, ”presa” pro-rusă și propagandistă a făcut paradă cu imaginile care îl înfățișau pe Dodon între copiii mici ai familiei Barkal, salvați de agenții turci împreună cu mama lor din ”iadul” unde au fost ținuți de kurzi, încă din 2019.

”La început am crezut că va fi bine și că ne vom întoarce curând în țară noastră, dar am trăit apoi toate emoțiile umane posibile”, a declarat Natalia Barkal pentru presă, după ce a adus laude autorităților din Turcia care au îndeplinit misiunea ordonată de Erdogan.

Familia Barkal se mutase în 2013 din Chișinău în Manbij, un oraș din provincia Alep din Siria, unde soțul Nataliei Barkal, sirian, a fost recrutat pentru una dintre părțile implicate în războiul civil. În 2017 acesta a murit și, după doi ani, familia rămasă singură a fost mutată în tabăra Al Hawl pentru refugiați, aflată sub autoritatea Forțelor Democrate Siriene (SDF), care au fost și sunt susținute de Statele Unite, Franța și alte țări occidentale.

Din tabăra SDF, spune presa turcă, a fost scoasă în secret familia Barkal de agenții turci, în cisterna unui camion modificat special pentru acest tip de operațiune.

Reprezentanții SDF au primit cu stupoare toată povestea asta deoarece, după cum au declarat pentru Vocea Americii, în ceea ce îi privește operațiunea a fost absolut inutilă pentru că nimeni, dar absolut nimeni nu ținea familia Barkal cu forța în acea tabără. Mai mult, Sinam Mohamad, care reprezintă SDF în Statele Unite, a spus pentru Vocea Americii că li s-a solicitat țărilor care aveau cetățeni în taberele de refugiați, pe care le are sub control, să și-i repatrieze, dar autoritățile Republicii Moldova nu au făcut nimic pentru a aduce înapoi familia Barkal. ”Știu că Moldova nu a cerut repatrierea”, a declarat Sinam Mohamad.

Mai mult, oficialii SDF spun că operațiunea nu a fost doar inutilă, dar și periculoasă...

Așadar, marea lovitură propagandistică a oamenilor lui Erdogan și a oamenilor rușilor care operează în Chișinău, legată de salvarea familiei Barkal, se dovedește în final a fi o denaturare dusă la 180 de grade față de ceea ce s-a întâmplat de fapt – Forțele Democrate Siriene nu țineau cu forța, ba chiar doreau repatrierea familiei Barkal și solicitaseră oficial asta, iar turcii nu i-au scăpat de vreun mare pericol, ci i-au pus ei înșiși în pericol pe Natalia Barkal și pe copiii ei.

Acțiunea propagandei înfrățite a turcilor și rușilor arată că oamenii lor încă respectă la virgulă modul de operare ”Radio Erevan”: nu era o mașină, era o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat... – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.