Pretențiile aberante ale Victor Ponta în vremuri de criză. Liderul Pro România arată că a rămas același Pinocchio politic din vremea tragediei de la Colectiv


Pretențiile aberante ale Victor Ponta în vremuri de criză. Liderul Pro România arată că a rămas același Pinocchio politic din vremea tragediei de la Colectiv

Toată aura de salvator al României de guvernul Dăncilă pe care Victor Ponta reușise să o capete cu ocazia moțiunii contra guvernului Dăncilă, printr-un discurs demolator, aplaudat la scenă deschisă în Parlament, se face țăndări, zilele astea. Fostul premier supranumit Pinocchio din cauza gogoșilor politice pe care le toarnă cu nonșalanță a reușit să demonstreze într-un timp record că este același caracter ticălos de pe vremea tragediei de la Colectiv și a morții lui Bogdan Gigină, când aroganțele sale, infatuarea și iresponsabilitatea cu care a răspuns public atunci au scos puhoi de oameni pe străzile capitalei.

Liderul ProRomânia a refuzat arogant să acorde orice sprijin cabinetului desemnat Orban, după ce pretențiile obraznice i-au fost respinse de liderului liberal și a afirmat superior că propunerile USR de diminuare a pensiilor speciale și de punere în aplicarea a ințiativei cetățenești „Fără penali” sunt „neserioase” și „neprofesioniste”.

Ponta versus Orbam

Potrivit g4media.ro, Ponta le-a pus două condiții liberalilor pentru a vota Cabinetul Orban: cooptarea partidului său, Pro România, la guvernare și să fie el cel care face propunerea de comisar european. Potrivit surselor g4media.ro, solicitările lui Ponta au fost refuzate categoric de premierul desemnat, Ludovic Orban.

Lostul lider PSD susține că le-ar fi cerut celor de la PNL doar posibilitatea să numească el comisarul european, nu și posturi de miniștri, și i-a acuzat pe liberali că folosesc metode pesediste.

”Ponta a promis partidului său că, dacă trece moțiunea, intră la guvernare”, au spus sursele citate anterior.

Ponta a confirmat, miercuri seară, la TVR, că dacă ar fi invitat la guvernare, nu ar spune nu, admițiând că a discutat cu Orban despre nominalizarea unei femei, din partea social-democrată, la funcția de comisar european: ”Da, e un subiect pe care l-am deschis”.

Liderul PRO România a mai spus că, probabil, guvernul Orban va trece, dar că nu acesta este scopul dacă Orban nu va vrea ”doar să-și pună poza la Palatul Victoria”:

”Probabil va trece, dacă le mai aduce domnul Borza parlamentari, că așa spunea. Probabil va trece, dar nu e suficient să obții învestitura decât dacă vrei doar să îți pui poza la Palatul Victoria (…) Ludovic Orban nu a venit cu program de guvernare, cu echipă de guvernare, cu nimic. Întrebați-i dumneavoastră pe cei indignați ce votează? De 100 de ori le-am zis că în 2012, când am făcut moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, toată lumea știa că o să vină USL la guvernare, cu Ponta premier, cu miniștrii X și Y. Ei au zis că nu, întâi să treacă moțiunea și vedem apoi. Nu e o chestie foarte inteligentă (…) Nu e bun un guvern al PNL, nu-mi place (...) Singura variantă era ca Iohannis să nu numească un premier politic, că era Hurezeanu, că era Isărescu, nu știu. Și omul ăla să spună că nu se bagă în politică și că vrea să țină barca să nu se scufunde, până la alegeri. Cine voia să îl susțină, susținea. În momentul în care pui premier un șef de partid care spune că guvernează ca să ajungă Iohannis președinte, stop, eu nu vreau Iohannis președinte, eu vreau Diaconu. Să câștige PNL alegerile, stop, eu nu vreau să le câștige PNL. Ca să fie electoratul PNL fericit, stop, eu vreau să fie tot electoratul fericit. Deci de ce aș vota un guvern Orban, PNL?”, a mai spus Ponta.

Ponta și pensiile speciale

„Atunci când îi întrebi la cine se referă, nu mai știe niciunul să vorbească. Pensii speciale au parlamentarii, da suntem de acord să tăiem pensiile la parlamentari, dar ei doar vorbesc la televizor, nu a venit nimeni cu un proiect. Sunteți de acord cu cei de la USR să se taie pensiile speciale la judecători și procurori? Noi nu suntem de acord, dar spuneți cu subiect și predicat. Ieși, domnule Barna, și zi că vrei să tai pensiile la procurori și judecători. Noi nu suntem de acord. La personalul navigant, piloți, copiloți, însoțitori de bord... nu, nu sunt de acord! În 2005 sau 2006, alături de parlamentari din toate partidele, am fost inițiator la acea lege. A tăiat domnul Boc pensiile personalului navigant, când am revenit prim-ministru le-am dat la loc. De aia spun că toate propunerile USR sunt neserioase și neprofesioniste. E gargară”, a declarat Victor Ponta.

Deputatul USR Cristian Seidler spune însă că liderul ProRomânia nici nu s-ar fi deranjat să citească proiectul de lege al USR referitor la pensiile speciale.

„Îi recomand să se uite puțin în anul 2017, dar și de atunci am făcut multiple reluări ale acestei idei, în timp ce dânsul consideră că e doar o declarație recentă. Dânsul era prea ocupat la vremea respectivă să preia parte din PSD. Noi dorim abrogarea pensiilor speciale, iar acolo unde nu este posibil, în cazul militarilor și magistraților - pentru că există decizii ale CCR care ne opresc - vrem limitarea lor, plafonarea pensiilor speciale. Aveți o explicație de ce acest proiect de lege semnat de USR nu a trecut de Parlament? Pentru că abrogă pensiile speciale ale parlamentarilor. E clar un conflict de interese pentru unii dintre parlamentari care au în spate alți parlamentari la vârste de pensionare deja. Cred că acesta este motivul principal”, a precizat Seidler.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.