VIDEO Prima întâlnire. Dictatorul și tiranul obez și-au strâns mâinile pe o insulă din estul îndepărtat al Rusiei


VIDEO Prima întâlnire. Dictatorul și tiranul obez și-au strâns mâinile pe o insulă din estul îndepărtat al Rusiei

Dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, și tiranul de la Phenian, Kim Jong-un, și-au strâns mâinile cu căldură și și-au zâmbit, joi dimineață, pe insula Russky, aflată în apropierea portului Vladivostok, din estul îndepărtat al Rusiei.

„Sunt convins că vizita dvs. în Rusia de azi va servi la dezvoltarea relațiilor bilateral și vă va permite să înțelegeți mai bine modul în care putem rezolva situația din Peninsula Coreeană, ceea ce putem face împreună, ce poate face Rusia pentru a sprijini procesele actuale”, a spus Putin.

Kim Jong-un și-a exprimat speranța că întâlnirea cu Putin „va fi utilă pentru consolidarea și dezvoltarea relațiilor tradiționale prietenoase dintre RPDC și Rusia, care au rădăcini adânci”.

Este primul summit al celor doi lideri, deși Rusia l-a invitat din luna mai, anul trecut, pe Kim să discute relațiile bilaterale și programul nuclear al Fenianului. Aceasta este, de altfel, și agenda actualelor discuții de la Vladivostok.

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Potrivit europaliberă.org, este și ceea ce speră Kim să obțină acum din întrevederea cu Vladimir Putin: sprijinul Rusiei pe scena internațională pentru ridicarea sancțiunilor.

Tiranul de la Phenian a sosit miercuri în Rusia, cu trenul personal, fiind întâmpinat de oficialitățile locale cu fanfara. "Am venit în Rusia purtând sentimentele calde ale poporului meu și, așa cum am spus deja, sper că această vizită va fi una utilă și plină de succes”, a spus Kim Jong Un pentru televiziunea de stat din Rusia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, administrația rusă consideră că singura soluție eficientă pentru problema armelor nucleare din peninsulă poate fi găsită în cadrul negocierilor în formatul celor șase, ceea ce implică Coreea de Nord, China, Japonia și SUA, negocieri care au fost demarate încă din 2003.

 "Nu există alt mecanism internațional eficient în acest moment”, a spus Peskov.

 Associated Press scrie că, pentru Putin, summitul cu Kim este un prilej de a mări rolul țării sale în regiune, în calitate de concurent, dar și de posibil colaborator al Washingtonului, în unele chestiuni.

„Rusia vrea să transmită un mesaj, nu doar la Washington, ci și la Beijing și la Seul, că este un jucător important și că trebuie să se țină seama de ea când se discută probleme coreene”, a spus Dimitri Trenin, directorul Centrului Carnegie de la Moscova, într-un interviu cu AP.

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, crede că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Toloraya a precizat pentru AP că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.