Primăria San Francisco a fost oprită să mai încalce drepturile omului și Constituția: înlăturarea regulii abuzive ”un singur credincios” în lăcașurile de cult


  • ACP
  • Sep 25, 2020 22:18
  • 2280
Primăria San Francisco a fost oprită să mai încalce drepturile omului și Constituția: înlăturarea regulii abuzive ”un singur credincios” în lăcașurile de cult

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a pus capăt, vineri, unei perioade lungi de încălcare a drepturilor locuitorilor din San Francisco și a Constituției, din partea primăriei orașului, solicitându-i să înceteze aplicarea regulii „un singur credincios” pentru lăcașurile de cult.

Primăria San Francisco dăduse o dispoziție care prevedea că în clădirile de cult religios, indiferent de mărimea lor, să nu se afle mai mult de un singur închinător odată, pretinzându-se că astfel se evită transmiterea coronavirusului.

În același timp, în sălile de fitness, în saloanele de tatuaje, în saloanele de coafură, în studiourile de masaj, în creșe și în multe alte locuri unde se desfășoară activități la interior nu era impusă nicio regulă asemănătoare.

Solicitarea Departamentului de Justiție a venit printr-o scrisoare semnată de Eric Dreiband, asistentul procurorului general al Diviziei drepturilor civile și de David Andreson, procurorul SUA pentru districtul de nord al Californiei, în care se explică faptul că politica Primăriei San Francisco de a trata afacerile seculare mai favorabil decât cele care privesc credințele religioase este „în completă contradicție cu înțelegerea tradițională a națiunii privitoare la libertatea religioasă și poate încălca Primul Amendament”.

În consecință, s-a solicitat primarului să ia măsuri pentru a trata lăcașurile de cult în același mod rezervat celorlalte locuri unde oamenii împart spații închise.

Asistentul procurorului general, Eric Dreiband, a declarat următoarele: „Niciun guvern din această țară liberă nu poate ataca religia transformând în mod arbitrar un lăcaș de cult într-un loc de izolare. Credincioșii merg în biserici, sinagogi, moschei și alte locuri de cult pentru a se închina împreună cu colegii lor de credință și pot face acest lucru în mod legal, deoarece Primul Amendament la Constituția Statelor Unite declară ilegal orice efort al guvernului de a interzice exercitarea liberă a religiei. Faptul că avem de-a face cu o criză foarte gravă de sănătate publică nu permite guvernului să discrimineze credincioșii practicanți printr-o regulă care impune o singură persoană în locașul de cult, permițând în același timp un număr mai mare de oameni să se adune în saloane de tatuaje, saloane de coafură, studiouri de masaj și alte locuri. Nu există nicio excepție legată de pandemie la Constituția Statelor Unite și la Declarația Drepturilor”.

În timp ce continuă să pună în aplicare regula pentru o singură persoană în locașurile de cult, San Francisco permite funcționarea sălilor de sport, saloanelor de coafură și pedichiura, saloanelor de tatuaje și studiourilor de masaj, atât timp cât este respectată distanța stabilită de 1,8 metri între cei prezenți.

Sălilor de sport le e permis să se deschidă cu 10% din capacitate, grădinițele pot să funcționeze cu 10-12 copii pe clasă, iar unitățile de vânzare cu amănuntul, în general, pot funcționa la 50% din capacitate.

În San Francisco postul de primar este ocupat de London Breed, o apropiată a candidatei democrate pentru postul de vicepreședinte al Statelor Unite, Kamala Harris, și susținătoare cunoscută a Partidului Democrat. San Francisco a fost și unul dintre primele orașe americane unde s-a impus carantina în primăvară. Scrisoarea oficialilor americani solicită primăriei conduse de London Breed să-și reformuleze imediat dispozițiile care privesc lăcașurile de cult, pentru a se conforma Primului Amendament.

Pe 27 aprilie 2020, procurorul general William P. Barr a îndrumat asistentul procurorului general pentru drepturile civile, Eric Dreiband, și procurorul SUA pentru districtul de est al Michigan, Matthew Schneider, să monitorizeze politicile de stat și locale pentru a se asigura că libertățile civile sunt protejate în timpul pandemiei COVID-19 – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.