Procesul Belina revine în fața instanței


Procesul Belina revine în fața instanței

Dacă starea de urgență a determinat amânarea mai multor procese, iată că instanțele își reîncep activitatea, iar Tribunalul București reia astăzi audierile în cazul Belina. Procesul insulei lui Dragnea din Teleorman i-a târât în fața tribunalului de mai multe ori pe complici, nu și pe Dragnea, care nu este parte a acestui proces.

Însă implicarea Tel Drum în monopolizarea insulei relevă, identitatea celui care deține, de fapt, această companie foarte controversată.

În dosarul Belina fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este acuzat de abuz în serviciu întrucât a ajutat compania Tel Drum să pună mâna pe Insula de la Dunăre.

Magistrații Tribunalului București au stabilit că astăzi se va desfășura un nou termen în dosarul Belina.

La ultimele două termene desfășurate la Tribunal, un pilot a mărturisit că l-a transportat de mai multe ori pe Liviu Dragnea cu un elicopter pe insula Belina, în baza unui contract încheiat cu PSD, zboruri confirmate de colegul său audiat în dosar.

Reamintim că Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul “Belina”, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria; Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Ulterior, după mai multe discuții la nivel oficial, insula a revenit la statul român, dar numai pentru că unul dintre inculpații din dosar, Adrian Gâdea, intenționează să candideze la șefia Consiliului Județean Teleorman la următoarele alegeri locale. Astfel, chiar și în Teleorman s-a dorit renunțarea la această bucată de pământ care servea exclusiv interesului lui Dragnea de a face acolo un paradis fiscal, înțesat de cazinouri.

FOTO: Dragoș Savu / Mediafax

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.