UPDATE. Procurorul general, declarație la prima oră: „Sorina nu pleacă din țară!”


UPDATE. Procurorul general, declarație la prima oră: „Sorina nu pleacă din țară!”

UPDATE. „Nu pot interzice eu plecarea din ţară, mă gândesc să solicit instanţei de judecată să oblige părinţii actuali ai fetiţei la o consiliere psiholigică pentru o perioadă limitată de timp. Vreau să mă asigur că atunci când va pleca, dacă va pleca, să plece în condiţii de siguranţă fizică şi psihică", a precizat procurorul general Bogdan Licu, luni dimineață, înainte de a intra în sediul CSM unde urma să aibă loc ședința pentru validarea Adinei Florea în funcția de procuror șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) - care însă s-a amânt din lipsă de cvorum. 

„Inclusiv în ce priveşte protecţia minorilor, pe lângă aspectele legate de ancheta penala examinez toate posibilităţile oferite de lege pentru a mă asigura că acelui copil îi sunt restabilite şi respectate drepturile.

Codul de procedură civilă oferă Ministerului Public calitatea procedurală de a acţiona în numele minorei.

Personal, consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor fi garanţii depline că o va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică.

Trebuie să mă asigur că în momentul în care va pleca din ţară nu îi va fi afectată integritatea fizică şi psihică”, a mai afirmat Bogdan Licu, potrivit digi24.ro.

Procurorul general a anunțat, de asemenea, că la SIIJ a fost deschis un dosar penal privind modul în care a acționat procuroarea care a intervenit pentru a o lua pe fetiță din casa asistenților maternali, Bogdan Licu spunând că la această oră la Parchetul Curții de Apel Craiova a ajuns o echipă de anchetă.

Știrea inițială:

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, luni dimineață, că Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații din familia unor asistenți maternali din Baia de Aramă, nu va părăsi țara până când nu se va asigura că îi va fi respectată integritatea fizică, cât și, mai ales, cea psihică, relatează hotnews.ro.

Licu a afirmat că, pe lângă ancheta penală declanșată vineri în acest caz, examinează toate posibilitățile pe care le prevede legea, respectiv Codul de procedură penală, pentru ca fetiței să îi fie respectate și restabilite drepturile.

 „Acest copil nu trebuie să părăsească țara până când nu ma asigur că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a-i fi respectate atât integritatea fizică, cât și, mai ales cea psihică", a declarat procurorul general Bogdan Licu.

Copila, crescută de mică de o asistentă maternală, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, a fost luată pe sus din casa acesteia de un procuror local, însoțit de numeroși mascați, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite, intervenția autorităților fiind apreciată de cea mai mare parte a opiniei publice drept exagerată și traumatizantă.

Ultimele clipe petrecute de Sorina în casa asistentei maternale - care a precizat în scris de două ori că nu dorește s-o înfieze, dar care acum afirmă că ar fi fost constrânsă să procedeze astfel pentru a o putea păstra -  au fost filmate. Zbaterea copilei, țipetele acesteia, lipsa de preocupare și empatie din partea adulților, burtalitatea și lipsa de tact a procuroarei, au suscitat o emoție puternică în rândul opiniei publice, cazul fetiței ajungând subiect de dezbatere națională cu bătaie politicianistă și de propagandă antioccidentală.

Ramona Săcărin, mama adoptivă fetiței de 8 ani din Baia de Aramă, a spus la Digi24 că Sorina nu a vorbit deloc despre episodul traumatizant de vineri. Imaginile prezentate de presă sunt tulburătoare, spune Săcărin, dar, în opinia sa, a fost „singura cale care putea să stopeze această situație”.

„Sorina este ca un copil normal care începe să-și cunoască familia, e curioasă, vrea să afle lucruri despre toți, vrea să afle cine e tânăr, cine e bătrân, unde locuiește. Face tot ce face un copil normal la vârsta ei. Am încercat să stăm departe, să se relaxeze, să înțeleagă că este într-o familie, s-a jucat cu frățiorul mai mic”, a spus Ramona Săcărin.

Ea spune că a văzut imaginile de vineri, când fetița a fost luată din casa asistentei maternale. „Încerc să trec peste acest moment și să o ajut și pe ea să treacă peste acest moment, deși încă nu mi-a zis nimic, încerc să mă gândesc că e cu siguranță traumatizată”, a spus mama adoptivă.

Ramona Săcărin mai spune că fetița era traumatizată în fiecare zi în casa asistentei maternale, pentru că i se spunea că familia adoptivă vrea să îi facă rău și să îi ia organele.

„Ce s-a întâmplat vineri era nenecesar, dar nu se putea altfel. E rezultatul unei luni întregi în care noi, ca părinți, am încercat să ne recuperăm copilul, am bătut la toate ușile autorităților din țara asta. Dacă acest lucru se întâmpla unui copil natural al nostru, am fi făcut același lucru, toți pașii posibili”, a spus ea.

Ramona Săcărin mai spune că fetița era învățată de familia asistentei maternale să respingă părinții adoptivi, ba chiar repeta cum să îi refuze. Mai mult, la întâlnirile de potrivire puteau discuta cu ea doar dacă asistenta maternală era departe, altfel îi căuta cu privirea aprobarea să facă orice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.