Procurorul militar din 10 august dezvăluie o altă MANIPULARE odioasă din acea noapte: Jandarmilor li s-a spus că un coleg a fost înjunghiat în stern


Procurorul militar din 10 august dezvăluie o altă MANIPULARE odioasă din acea noapte: Jandarmilor li s-a spus că un coleg a fost înjunghiat în stern

Lt-col Bogdan Pîrlog, prim procuror adjunct al Parcehtului militar de pe lângă Tribunalul București, era de serviciu pe 10 august. Lucra la un dosar important și era aproape de sfâșitul programului când a aflat „de pe fluxul de știri” despre intervenția jandarmilor de la ora 16.00, soldată cu rănirea mai multor persoane. Existând suspiciuni cu privire la fapte de natură penală, procurorul militar a decis, de comun cu șeful său, generalul Alexandru, aflat în acea zi la comanda parchetelor militare, ca, în drum spre casă, să verifice personal veridicitatea informațiilor. În Piața Victoriei, în vecinătatea căreia și locuiește de altfel, a ajuns cu bicicleta. A vorbit cu conducerea jandarmeriei, cu prefectul Speranța Cliseru și viceprimarul Bădulescu și s-a interesat despre camerele de supraveghere din Piață. A rămas până la ora  4 dimineața în zonă. A auzit cum vorbeau jandarmii despre un coleg înjunghiat în stern de protestatari. Nu a coordonat pe nimeni, iar intervenția Jandarmeriei nu s-a desfășurat sub supravegherea lui, cum au mințit reprezentanții Ministerului de Interne. Ulterior, Pîrlog și alți doi colegi procurori au intrat în atenția Inspecției judiciare.

Redăm mai jos câteva declarații relevante din interviul acordat de procuror siteului ziare.com:

-       „N-a existat niciun dubiu că sunt acolo pentru a face cercetări. Am discutat cu cei pe care i-am găsit acolo din structura de comandă, le-am cerut să îmi arate unde sunt camerele de filmat, discuții tehnice care m-au ajutat să identific mijloacele de proba necesare pe care urmă să le administrez.

-       „(am discutat) cu persoane din conducerea Jandarmeriei, cu organele de cercetare specială, cu reprezentantul Poliției Capitalei, cu prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, și cu viceprimarul Bădulescu, care mi-au explicat de cine sunt gestionate camerele, unele de primăriile de sector, altele de Primăria Capitalei”

-        Mi s-a spus că și SPP avea camere, nu erau vizibile, am luat legătură cu dispozitivul SPP care mi-a dat informațiile.

-       Sunt câteva zeci de camere, unele nici nu se văd. Era acolo și un reprezentant al Poliției Capitalei, adjunctul DGPMB, dl chestor Nicu Dragoș Orlando. Am discutat și cu dansul despre eventualele plângeri pentru purtare abuzivă la secțiile poliție.

-       „Pe la 22 și ceva părea că se termină, oamenii începuseră să plece, atmosfera se calmase. După 22,30 l-am anunțat pe dl general Alexandru că urmează să plec. A două zi urmă să închei procesul verbal.

-       „Nu am apucat să mă îndepărtez și au început să se audă bubuiturile, a avut loc intervenția, așa că m-am întors. Lucrurile s-au deteriorat așa de tare încât nu am mai putut să părăsesc zona. Erau lupte pe străzi inclusiv în față blocului meu, nici acasă nu puteam ajunge”.

-       „După incidentul cu jandarmerița am sesizat eu PTB, am anunțat și zvonul despre presupusă înjunghiere în zona sternului a unui jandarm”

-       „În rândul Jandarmeriei, mai multe persoane au anunțat că un jandarm ar fi fost înjunghiat”.

Pe cine a coordonat procurorul?

-       „Primele declarații au fost că acolo a fost prezent un procuror militar și el se va pronunță. Apoi supervizarea și cea mai frumoasă declarație a fost dată cred chiar de ministrul de Interne, care a spus că jandarmii s-au aflat sub conducerea și coodonarea unui procuror militar.

-        „A fost interesant! Ba se încerca inducerea ideii că i-am condus pe protestatari, ba pe jandarmi. Și, desigur, au apărut poze ale unor oameni cărora le era atribuită identitatea mea. Cea mai frumoasă e o poză din Afganistan în care era, după uniformă, un grănicer finlandez destul de în vârstă”    

-       „Nu prea aveam pe cine (să coordonez). Parchetul Militar nu are absolut niciun mijloc. Noi am fost uitați. Nu avem decât trei polițiști delegați. Nu avem o poliție judiciară a noastră. Abia acum 3 săptămâni au fost stabilite cu Poliția Capitalei prin ordin comun, proceduri de lucru pentru București. Multă lume nici nu mai era conștientă că mai există Parchetul militar”.

-       În noapte aceea, e adevărat că așa cum am perceput eu dispozitivul, poliția nici nu prea avea cum să ajungă. În afară de dl chestor Nicu Dragoș Orlando, abia după incidentul cu jandarmerita și după ce am sesizat PTB, a ajuns cu greutate în Piață Victoriei dl Gavris, șeful de la omoruri de atunci, însoțit de un alt polițist. Deci nu am coordonat pe nimeni acolo și am discutat chestiuni tehnice cu serviciul de investigații al Jandarmeriei”.

Inspecția Judiciară

-       „Inițial am fost cercetat pentru necompletarea unui Registru de consemnare a proceselor verbale ale procurorului de serviciu”.

-       (nu l-am completat) „pentru că nu mai e prevăzut de Regulament din 2014. Și nu mai există de facto din 2006, pentru că s-au schimbat ordinele care îl reglementau fără să precizeze și ce trebuie să cuprindă acest registru”.

-       „Dar, va repet, din 2014 textul de lege privind Registrul a fost abrogat”.

-       „Prespun însă că dna inspector Mates nu cunoștea acest lucru. Înțeleg că acum a devenit inspector-șef adjunct cu delegație, în locul dlui Stan”.

-       „După ce a căzut prima acuzație, ea a fost reformulată pe neraportare. Adică nu mi-aș fi informat șefii ierarhici”.

-       „Cât am avut semnal (am ținut legătura cu dl general Alexandru). Și dl general Alexandru a spus asta Inspecției judiciare. Mai mult decât atât, a două zi am făcut și informarea scrisă, trimisă atât la Parchetul Curții de Apel, cât și la secția militară a PICCJ. Declarația d-lui general Alexandru și informarea scrisă se regăsesc la dosarul de cercetare disciplinară”.

-       „Mai sunt doi procurori cercetați: dl Codruț Mihalache și dl general Cosneanu, șeful secției parchetelor militare”

-       „Eu am suspiciunea că prin această acțiune disciplinară se încearcă o formă de presiune și chiar mai mult, anularea începerii urmăririi penale. Asta ar însemna că probele administrate în acele zile să fie nule. Miza ar fi, în opinia mea, să constituie pretexte pentru invocarea unor nulități”

Interviul poate fi citit integral pe siteul publicației ziare.com

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.