Proiect de lege inițiat de PNL în sprijinul firmelor și al cetățenilor în procesele cu statul. Ce beneficii ar aduce


Proiect de lege inițiat de PNL în sprijinul firmelor și al cetățenilor în procesele cu statul. Ce beneficii ar aduce

Deputatul PNL Dan Vîlceanu și senatorul PNL Florin Cîțu au depus în Parlament un proiect de lege redactat de avocatul Cristian Băcanu, președintele Comisiei Juridice din cadrul PNL București, prin care se urmărește ca cetățenii și firmele să beneficieze de ajutor în procesele cu Statul Român. 

Astfel, proiectul de lege vizează simplificarea procedurilor pentru cetățenii și firmele care contestă în instanță un act administrativ care le prejudiciază interesele ce sunt protejate prin lege. Totodată, în beneficiul mediului privat se dorește simplificarea procedurii de suspendare a actelor administrative emise nelegal de către autoritățile publice pentru ca firmele să aibă cât mai puțin de suferit. 

"În plus, se introduce dreptul la bună administrare, drept care printre altele prevede: Dreptul cetățenilor/companiilor de a își accesa propriul dosar administrativ deschis la o instituție; Dreptul de a beneficia de acte administrative motivate; Dreptul de a fi ascultat înainte ca o măsură să fie dispusă printr-un act administrative individual". 

Mai mult, un alt efect pe care l-ar produce proiectul în cazul în care Parlamentul l-ar vota este cel de a oferi mai mult timp celor prejudiciați de a cere despăgubiri în cazul unor daune provocate de actele administrative emise în mod nelegal. 

Redăm comunicatul PNL:

Proiectul de lege vine în sprijinul cetățenilor care se confruntă cu proceduri extrem de greoaie atunci când contestă în instanță un act administrativ care le prejudiciază interesele protejate de lege. Soluțiile legislative propuse vor sprijini inclusiv sectorul privat, prin echilibrarea raporturilor de forțe în litigiile de drept administrativ.

Astfel, este introdusă o procedură simplificată de judecare a cauzelor de contencios atunci când actele administrative emise de autorități sunt vădit nelegale, prin raportare la prevederile exprese ale legilor (acte nemotivate, acte emise de autorități necompetente, acte care încalcă hotărâri judecătorești, acte emise fără respectarea unei procedure prealabile).

Totodată, este simplificată procedura de suspendare a actelor administrative emise în mod vădit nelegal de către autoritătile publice, astfel încât riscul ca mediul privat să fie afectat de acte care nu respectă rigorile legii este redus semnificativ.

În plus, se introduce dreptul la bună administrare, drept care printre altele prevede: Dreptul cetățenilor/companiilor de a își accesa propriul dosar administrativ deschis la o instituție; Dreptul de a beneficia de acte administrative motivate; Dreptul de a fi ascultat înainte ca o măsură să fie dispusă printr-un act administrative individual.

De asemenea, sunt prevăzute o serie de principii obligatorii în soluționarea litigiilor administrative, este prelungit termenul de prescripție pentru formularea cererii de despăgubiri pentru daunele provocate de actele administrative emise în mod nelegal, hotărârile pronunțate în primă instanță devin executorii, iar recursul este înlocuit cu apelul, astfel încât să se reducă numărul judecătorilor implicați la instanțele superioare – măsura este menită să degreveze magistrații deja supraîncărcați cu soluționarea cauzelor – și se simplifica administrarea unor probe de către justițiabili”, se arată în comunicatul PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.