Proiect de lege inițiat de un deputat PNL pentru a preveni o nouă "Jandarmeriadă": "Abuzurile din 10 august să nu se mai repete niciodată!"


Proiect de lege inițiat de un deputat PNL pentru a preveni o nouă "Jandarmeriadă": "Abuzurile din 10 august să nu se mai repete niciodată!"

Deputatul PNL Matei Dobrovie a declarat joi că dosarele Revoluției, Mineriadei și 10 august trebuie soluționate pentru ca justiția să aibă credibilitate. Totodată, Dobrovie a anunțat că a propus în Parlament o inițiativă legislativă prin care să fie modificată și completată Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române pentru ca represiuni precum cea din 10 august 2018 să nu se mai întâmple. 

Ce prevede inițiativa legislativă, conform precizărilor deputatului PNL: 

1. Detalierea modului gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere pentru a împiedica eventualele abuzuri față de cetățenii pașnici, precum și trecerea arbitrară dincolo de măsurile necesare pentru neutralizarea acțiunilor ilegale și imobilizarea persoanelor agresive.

2. Înainte de folosirea substanțelor lacrimogene, femeile însărcinate și persoanele invalide, precum și copiii vor trebui să fie îndepărtați din mulțime.

3. În cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene se vor include în mesajele de avertisment și de somație informații despre componența acestor substanțe și despre efectele pe care le pot avea asupra sănătății participanților la manifestare.

Redăm comunicatul deputatului PNL:

"Nu, Cucoș, Sindile, Cazan și șefii lor politici, Carmen Dan și Dragnea, care au orchestrat represiunea brutală din 10 august, nu trebuie să scape de justiție! Clasarea parțială a Dosarului 10 august este o rușine!

Nu este de ajuns să fie anchetate doar abuzurile comise de jandarmii simpli în Piața Victoriei de către Parchetul Militar, ci trebuie anchetați și șefii, conducătorii Jandarmeriei și cei care le-au dat ordinele. Sunt peste 700 de plângeri penale depuse de oameni gazați și bătuți pe 10 august, aceștia chiar nu contează?

Sindile, Cucoș și toți ceilalți trebuie să răspundă pentru faptele lor pentru că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent ce funcție ocupă. Sper ca Procurorul General să facă dreptate.

Dacă vrem ca justiția din România să aibă credibilitate, dosarele Revoluției, Mineriadei și 10 august trebuie soluționate, nu îngropate!

Cât despre Jandarmerie, aceasta trebuie să protejeze cetăţenii, nu să fie un instrument de represiune arbitrară. Pentru ca abuzurile din 10 august, cu oameni pașnici bătuți și gazați de jandarmi, să nu se mai repete niciodată, am propus modificarea și completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, în sensul detalierii modului gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere pentru a împiedica eventualele abuzuri față de cetățenii pașnici, precum și trecerea arbitrară dincolo de măsurile necesare pentru neutralizarea acțiunilor ilegale și imobilizarea persoanelor agresive.

De asemenea, inițiativa legislativă mai prevede că înainte de folosirea substanțelor lacrimogene, femeile însărcinate și persoanele invalide, precum și copiii vor trebui să fie îndepărtați din mulțime. În plus, în cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene se vor include în mesajele de avertisment și de somație informații despre componența acestor substanțe și despre efectele pe care le pot avea asupra sănătății participanților la manifestare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.