Propaganda lui Putin, UMILITĂ de britanici și canadieni. Oficinele dezinformării, RT și Sputnik, NU au fost lăsate să participe la conferința globală pentru libertatea presei

  • ACP
  • Jul 9, 2019, 20:05
  • 4291

Pe 10 iulie începe la Londra o importantă conferință globală pentru libertatea presei (mai multe detalii AICI), organizată de ministerele de externe ale Mari Britanii și Canadei.

Sunt așteptați să vină reprezentanți ai patronatului din presă, din industria media, jurnaliști, membri ai societății civile și din lumea academică, alături de miniștri de externe din Commonwealth. La această conferință, prima de o asemenea anvergură, au vrut să participe și reprezentanți ai agențiilor de presă Russia Today (RT) și Sputnik, dar organizatorii nu le-au permis să își ia acreditarile, lucru care a produs reacții imediate la cel mai înalt nivel în Rusia. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit situația absurdă (detalii AICI), acuzând că nu poate fi vorba de o conferință despre libertatea media când sunt jurnaliști cărora nu li s-a permis participarea. Viaceslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Camerei inferioare a Parlamentului rus, a completat spunând că dublul standard față de mass media a devenit evident în Statele Unite și în Marea Britanie, ca și în alte țări, deși America nu are nici o implicare în organizarea conferinței ori în oprirea accesului reprezantantilor ruși ai celor două trusturi ale Kremlinului. Reacții au venit și de la reprezentații RT și Sputnik, deși Ministerul de Externe (Foreingn Office) al Regatului Unit a lămurit scurt problema, anunțând că nu a dat acreditări celor din partea Kremlinului din cauza rolului lor activ în manipulare și dezinformare.

Pretenția rușilor de a avea reprezentații invitați sau, în fine, măcar primiți la conferința pentru libertatea presei organizată de Marea Britanie și Canada e cel puțin aiuritoare, când sunt ani buni de când, oficial, în Uniunea Europeană și America cele două trusturi de presă sunt definite ca centrale de propagandă și dezinformare și reprezentanții lor sunt văzuți ca agenți ai Kremlinului care duc un război al informațiilor total împotriva lumii libere, a Occidentului.

În anul 2017, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat următoarele pentru BBC "Sputnik e o parte a mașinii de propagandă a Kremlinului care încearcă să folosească informațiile pentru nevoile politice și militare ale Rusiei. Calea urmată de propagandiștii ruși nu e de a-i convinge pe oameni de ceva, a mai declarat purtătorul de cuvânt al NATO, ci de a divide opinia publică până la a submina abilitatea publicului de a mai înțelege ce se întâmplă și, astfel, de a nu mai putea lua decizii când acestea trebuie luate". Tot în 2017, președintele Franței, Emmanuel Macron a acuzat public (puteți citi AICI mai multe detalii) cele două centrale de propagandă, RT și Sputnik, chiar la o conferință de presă ținută cu Putin, iar serviciul de informații interne al Germaniei, Biroul Federal pentru Protecția Constituției a acuzat în 2018 atât RT cât și Spunik pentru propagandă și dezinformarea practicate de cele două trusturi. Anul acesta, în mai, a fost arestat pe aeroportul din Vilnius și expulzat redactorul șef al Sputnik Lituania, Marat Kasem, din cauza faptului că acesta reprezintă o amenințare la adresa securității țării baltice.

CONSULTAȚI ȘI: Amenințarea AGENȚILOR Sputnik. Un redactor șef al rețelei propagandistice putiniste a fost ARESTAT pe aeroportul din Vilnius

Așadar respingerea participării agenților propagandei de la RT și Sputnik a venit firesc, la fel cum nu ar trebui să mai mire pe cineva nesimțirea cu care Kremlinul încearcă să își bage oamenii peste tot pe unde pot câștiga legitimitate, unde pot încurca lucrurile și produce pagube de imagine ori de orice fel. Asta ar trebui să ne dea și nouă iar de înțeles cum trebuie să fie tratați cei de la noi care lucrează pentru cele două centrale de propagandă, RT și Sputnik, care participă la un război deschis împotriva NATO, a Uniunii Europene și țării noastre în particular. Și, mai mult, ar trebui să ne lămurească încă o dată cum trebuie văzuți și politicienii care sunt mai mereu prezenți în paginile RT și Sputnik.