Propaganda putinistă a luat foc. Augustin Lazăr va ajuta la reforma justiției din Republica Moldova


Propaganda putinistă a luat foc. Augustin Lazăr va ajuta la reforma justiției din Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu și Augustin Lazăr s-au întâlnit la Chișinău, iar discuția s-a axat pe reformele din justiție și măsura în care Lazăr se poate implica.

Fostul procuror general al României și-a dat acordul de principiu de a se implica în ”echipa de consiliere pentru promovarea reformei în justiție din țara noastră”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

”Schimbările reale pot fi posibile doar cu sprijinul unor oameni integri, care dau dovadă de fermitate și curaj în lupta cu spălarea banilor și corupția mare. De un astfel de procuror avem nevoie în Republica Moldova și sperăm să ne putem baza și pe experiența și profesionalismul unor oameni ca Augustin Lazăr”, a scris Maia Sandu pe Facebook. Aceasta spune că s-a bucurat ”că domnia sa și-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiției din țara noastră”.

Totodată, aflat în vizită la Chișinău, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, a salutat reformele anti-corupție ale guvernului moldovean, menționând că acestea sunt „extrem de importante pentru potențiali investitorii americani și parteneri de afaceri”.

Site-ul de propagandă al Kremlinului Sputnik.md a reacționat imediat în urma acestor evenimente, încercând să-i decredibilizeze atât pe John Bolton cât și pe August Lazăr. Delirul și disperarea propagandiștilor putiniști sunt evidente atunci când într-un articol intitulat “ Nebunie: SUA îl reactivează pe Lazăr… la Chișinău! ”De un astfel de procuror avem nevoie!” autorul îi cataloghează pe Ion Cristoiu, Sorin Roșca Stănescu, Victor Ciutacu, Simona Ionescu, Mircea Badea, Mihai Gâdea, Sorina Matei, Floriana Jucan, Răzvan Savaliuc, Mirel Curea, Dan Andronic, Andrei Bădin, Sorin Ovidiu Bălan, drept „jurnaliști de prim rang”, iar pe Mircea Marian drept un “delirant”. În viziunea propagandiștilor ruși, Statele Unite se află în spatele activării lui Augustin Lazăr, aceștia lansându-se în tot felul de teorii conspiraționiste legând vizita lui Bolton de anunțul Maiei Sandu. După ce enumeră aproape toate trompetele putiniste din România și le cataloghează drept “jurnaliști de prim rang”, autorul articolului se întrece în conspirații și afirmații abracadabrante, toate traducând o disperare față de implicarea tot mai activă a Statelor Unite în Moldova și de existența unei voințe politice la Chișinău în privința luptei anti-corupție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.