Propaganda putinistă se intensifică sub pretextul unei perdele de fum: împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-ruse


Propaganda putinistă se intensifică sub pretextul unei perdele de fum: împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-ruse

Podul.ro vă recomandă să evitați cu încredere site-ul vestidinrusia.ro, întrucât aveți de-a face cu o platformă destinată celei mai purulente propagande putiniste.

În realitate, așa-zisele articole, dezvăluiri și analize (nesemnate și neasumate de jurnaliști reali) nu sunt altceva decât preluări și redirecționări ale unor manipulări grosiere rostogolite de organele oficiale de propagandă ale Kremlinului (Sputnik, Russia Today, Rossiiskaia Gazeta ș.a.m.d.). Avertizăm că, de-a lungul ultimului an, în România s-au înmulțit considerabil sinecurile ”mediatice” (online, dar și tipărite) racordate la nesfârșitele buzunare ale Kremlinului. ”Motivația” oficială a acestei viermuieli – care i-a reactivat, în plin An Centenar, pe toți filorușii și dughiniștii disponibili – este împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice româno-ruse.

Mincinoșii lui Putin

Vestidinrusia.ro prezintă pozițiile oficiale exprimate de Putin, de consilierii săi și de exponenții actualei ”elite” de la Kremlin: generali, strategi militari, miniștri, ”politologi”, ”analiști, ”economiști”, ”cercetători”, ”jurnaliști” ș.a.m.d., laolaltă cu multe, multe alte baliverne și manipulări. Atacurile la adresa SUA, NATO și UE sunt omniprezente și ”împachetate” divers, fake news-urile fiind adunate din întregul ”bestiar” al propagandei rusești. Fiindcă ar fi fost de-a dreptul bizar să lipsească tocmai el, ambasadorul Federației Ruse la București – l-am numit pe controversatul diplomat Valeri Kuzmin – a acordat un amplu interviu pentru vestidinrusia.ro, unde a proferat noi declarații anti-românești și a apreciat că țara noastră este ”furnizoare de insecuritate”, făcând trimitere la scutul antirachetă de la Deveselu. 

Creștere economică și democrație?!

În mod premeditat, portalul amintit prezintă denaturat realitățile din Federația Rusă: se susține că sancțiunile economice nu sunt resimțite la Moscova, ”economiștii” anunță creșteri economice pe bandă rulantă (dar și recorduri de producție) și se insistă că Rusia este o țară democratică unde cetățenii pot protesta oricând liberi. De altfel, ne sunt prezentate și niște cifre pe care, dacă le-am lua în serios, am ajunge la bizara concluzie că Federația Rusă este un soi de paradis al protestatarilor anti-Putin: ”Cele mai multe acțiuni de protest din 2018 au avut loc la Sankt Petersburg, cele mai puține, în Cecenia, informează portalul RBC (platformă propagandistică – n. red.) cu referire la raportul Centrului pentru Reforme Economice și Politice. În total, într-un an, în Rusia au avut loc 2.526 de acțiuni de protest – de 1,5 mai mult, decât în anul precedent. Cel mai adesea, oamenii protestează și în regiunile Rostov, Saratov, Moscova, Orenburg, Celiabinsk, Sverdlovsk, Volgograd, orașul Moscova și Ținutul Krasnodar. Comparativ cu anul 2017, Novosibirsk nu mai figurează printre regiunile cu cele mai multe proteste, în timp ce St. Petersburg s-a alăturat acestora. Cel mai rar se protestează în Republicile Cecenă, Tuva, Ingușeția, Mordovia, Adîgheia, Kalmîkia, Ciukotka, precum și în districtele autonome Neneț și Iamalo-Neneț și în regiunea Tver”.

5 ani de muncă silnică sau închisoare

Vă reamintim că, de-a lungul ultimilor ani, imaginile cu sute de protestatari pașnici arestați și aruncați în dube au făcut înconjurul lumii, ceea ce spune multe despre ”deomocrația” rusească. Încă din iulie 2014, Putin a semnat o lege care stipulează că protestatarii riscă amenzi dure sau pedepse cu închisoarea. Cei găsiţi vinovaţi de „organizarea unor întâlniri, demonstraţii, marşuri şi pichetări” de mai multe ori într-un interval de şase luni sunt pasibili de pedeapsă: amenzi considerabile (echivalentul a 17.124 – 28.540 de dolari/ echivalentul salariului primit pe doi ani) sau până la cinci ani de muncă silnică ori închisoare. Incriminarea protestelor vizează controlarea societății civile, intimidarea, abuzarea acesteia și îngrădirea libertății de exprimare. Citat de Washington Post, Putin a acuzat că ”mișcările pro-democratice ale ultimilor ani au fost, pe scurt, preluări de putere instigate și finanțate din exterior”. ”Aceste metode nu vor funcționa în Rusia!”, a mai avertizat Putin, în cadrul unei întâlniri a Consiliului Rus pentru Securitate, tot în 2014. Pe de altă parte, să nu uităm că nu mai puțin de 34 de jurnaliști au fost asasinați în Rusia, de când Putin și-a arogat sferele puterii.

Glorificarea Armatei Roșii și panslavismul gubernial

Nu în ultimul rând, vestidinrusia.ro deține o rubrică specială de glorificare a Armatei Roșii, unde soldatul rus este prezentat ca un soi de supererou ”eliberator” dotat cu cele mai puternice arme din lume și apt să lupte pe câte fronturi vrea mușchii lui – ceea ce nu este deloc adevărat, întrucât implicarea armată în Siria a înghețat de urgență frontul din Ucraina, până de curând. Totodată, site-ul abundă în panslavism gubernial prezentat drept ortodoxism.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.