Protejata lui Vâlcov și Greblă, consul general la Toronto, lovitură primită din partea Guvernului Orban. Aurescu o recheamă în țară


Protejata lui Vâlcov și Greblă, consul general la Toronto, lovitură primită din partea Guvernului Orban. Aurescu o recheamă în țară

Guvernul Orban se va reuni, miercuri, în şedinţă, unul dintre proiectele pe ordinea de zi fiind o Hotărâre care vizează rechemarea în ţară a consulului general al României în Canada. Este vorba despre apropiata lui Darius Vâlcov, consulul României la Toronto, Sabina - Mădălina Șomăcescu

Sabina Șomăcescu, în vârstă de 37 de ani, a fost numită consul la Toronto în luna octombrie. Până în octombrie, ea a mai fost și consul general al României la Salonic, unde ar fi comis nereguli grave, chiar de natură penală, conform surselor Adevărul, dar a fost salvată ulterior de Darius Vâlcov și Toni Greblă, secretar general al Guvernului.

Decizia Guvernului Orban: ”În conformitate cu prevederile art. 108 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, Ministerul Afacerilor Externe propune rechemarea doamnei Sabina- Mădălina Şomăcescu din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Toronto, Canada”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Adevărul: „În primăvară, Corpul de Control al MAE a găsit nereguli grave la Consulatul din Salonic. Unele fapte erau chiar de natură penală, însă conducerea Ministerului de Externe a pus batista pe ţambal. Sabina Şomăcescu a făcut atunci mai multe drumuri în România, şi-a pus în mişcare sistemul de pile şi nu numai că a fost salvată, dar iată că acum a obţinut chiar şi un post mai bun”, susţin surse din MAE pentru „Adevărul”.

Teodor Meleşcanu, la acea vreme ministru de Externe, a fost informat despre gravitatea abaterilor de la Salonic, însă nu a mişcat un deget. Potrivit surselor citate, Şomăcescu a fost susţinută puternic de Darius Vâlcov, sfetnicul lui Liviu Dragnea, şi de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului. Toni Greblă şi Sabina Şomăcescu se trag din acelaşi oraş: Târgu Jiu.

Şomăcescu a absolvit Dreptul la „prestigioasa” Universitate din Târgu Jiu şi a devenit doctor în ştiinţe economice la Universitatea din Craiova. A fost consilier parlamentar, iar din 2011 a intrat în diplomaţie. „Deşi are mai multe posturi la activ în MAE, nu a dat vreodată examen de admitere în minister”, susţin sursele citate. În afară de Grecia, a mai trecut pe la consulatele României din Spania, Italia şi Danemarca. Acum bifează şi Canada.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.