Un gest cât o mie de proteste violente. Revoltatul de culoare care și-a cărat opozantul alb în cârcă pentru a-i salva viața


Un gest cât o mie de proteste violente. Revoltatul de culoare care și-a cărat opozantul alb în cârcă pentru a-i salva viața

O imagine cu un protestatar Black Lives Matter cărând pe umeri un opozant al mișcării, rănit ușor în timpul demonstrațiilor de sâmbătă de la Londra, a devenită virală în mediul on-line, opinia publică lăudând gestul bărbatului de culoare și al celor care l-au sprijinit, formând un zid în jurul lui, pentru a-l scoate în siguranță din zona spiritelor încinse.

Salvatorul a fost căutat de presă și întrebat despre gestul său destul de riscant printre atâția protestatari întărâtați și înfierbântați.

„Viața sa era în pericol, așa că am pătruns în mulțime, l-am pus pe umeri și am început să înaintez către poliție”, a declarat Patrick Hutchinson pentru Channel 4 News, adăugând că nu s-a gândit la riscurile pe care le implica intervenția sa.

El a comparat gestul său cu lipsa de acțiune a polițiștilor implicați în imobilizarea brutală  a lui George Floyd la Minneapolis, care ar fi putut să intervină pentru salvarea vieții acestuia. „Dacă ceilalți trei ofițeri de poliție nu ar fi stat să privească cum Floyd este ucis de către colegul lor, care îi apăsa genunchiul pe gât, și ar fi intervenit, GF ar fi fost azi în viață. (…) Eu vreau doar drepturi egale. Egalitate pentru noi toți pentru că în momentul ăsta balanța este dezechilibrată. Vreau ca lucrurile să fie corecte pentru copiii și nepoții mei”, a mai spus salvatorul.

Hutchinson și prieteni de-ai săi, toți agenți de securitate și experți în arte marțiale, au participat la protestele antirasiale de sâmbătă de la Londra, încercând pe tot parcursul acestora să mențină ordinea și o atitudine non-violentă. Când protestul lor s-a intersectat cu mai mulți reprezentanți ai extremei drepte, unul dintre aceștia din urmă a pătruns în rândul manifestanților de culoare pentru a-i provoca și a fost abandonat acolo de tovarășii lui.

„Nu l-am protejat pe el. I-am protejat pe copiii noștri. Ne-am protejat viitorul pentru că știu că instanța ar fi refuzat să vadă ce s-a întâmplat anterior. Ar fi văzut strict agresarea sau uciderea lui. Am protejat viitorul copiilor noștri”, a spus și Jamaine Facey, unul dintre protestatarii care l-au sprijinit pe Hutchinson să-l scoată pe alb din mulțime.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.