PSD, Arafat, corupție: De ce sistemul medical de stat din România este deja prăbușit!


PSD, Arafat, corupție: De ce sistemul medical de stat din România este deja prăbușit!

Insist: Dr. Raed Arafat și liderii PSD sunt direct responsabili de faptul că sistemul medical de stat din România era prăbușit, cu mult înainte ca pandemia de coronavirus să înceapă. Nu vreau să le permit să apară în postură de eroi, pentru că nu sunt. Faptul că dr. Arafat, antrenat pe la Antena 3, vorbește bine, iar miniștrii PNL se exprimă jalnic, nu înseamnă că țara și-a găsit eroul, în postura celui vinovat de drama de la Colectiv.

De ani întregi avertizez că sistemul medical de stat este, de fapt, un lagăr de exterminare. Sistemul cedează de la o zi la alta. Spitalele sunt vechi și pline de infecții nosocomiale care nu pot fi eradicate, iar clădirile vechi ar trebui demolate, așa cum se procedează în țările dezvoltate. Pacienții sunt trimiși să-și cumpere singuri medicamente. Malpraxisul nu este sancționat, așa că unii pacienți mor cu zile, datorită unor grave erori umane. Cei vinovați nu răspund mai niciodată. Dar nuca de pe colivă este corupția care sustrage resurse uriașe din sistem. Cazurile recente Pintea și Beuran sunt doar o foarte mică parte a jafului generalizat. Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, vorbea despre sute de milioane de euro deturnate de la sănătate și băgate în buzunarele clientelei politice.

Care este efectul acestui cocktail mortal? Românii se tem să intre în spitalele de stat și, foarte probabil, sunt mulți care au simptome de infecție cu covid-19, dar preferă să fugă de internare.

De ce avem atât de mulți medici deja infectați (iar acesta este doar începutul)? Pentru că PSD a golit visteria și n-au fost resurse să se cumpere echipamente de protecție. Desigur, nu subestimez nici inconștiența și lenea mentală a guvernului Orban, care dorea alegeri anticipate, în loc să se pregătească de epidemie.

Acum, desigur, nu este momentul unor reforme. Dar imediat ce se termină criza, da, este momentul să demolăm și să remodelăm sistemul medical de stat din România. Și nu pentru că eu aș dori să am dreptate. Să nu ne facem, însă, iluzii: crize de tipul celei de acum, în care ne vom confrunta cu boli misterioase, extrem de agresive, vor mai veni peste omenire. Trebuie să învățăm din greșelile de azi. De ce Singapore, Hong Kong și Taiwan au gestionat atât de bine această epidemie? Fiindcă învățaseră din epidemia de SARS venită tot din China comunistă, în 2002. România nu mai poate neglija sistemul medical, trebuie să fie pregătită să treacă de la sistemul de pace la cel de război, război cu virușii, în câteva zile. Cine crede că statul român va putea face asta se înșală: vă spun de pe acum, politicienii români nu vor învăța absolut nimic din drama acestor zile. Nu vor învăța nimic. Nici pesediștii, nici peneliștii. Singura soluție pentru ca România să aibă un sistem medical performant este să lăsăm mediul privat să se dezvolte. Nu va fi impecabil. Nu va fi ieftin. Dar vom salva viețile oamenilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.