PSD forțează organizarea alegerilor așa cum îi convine cel mai mult. 2 lovituri date de Șerban Nicolae și colegii săi în Senat: folosirea unor sume imense din bani publici pentru campania electorală


PSD forțează organizarea alegerilor așa cum îi convine cel mai mult. 2 lovituri date de Șerban Nicolae și colegii săi în Senat: folosirea unor sume imense din bani publici pentru campania electorală

Comisia juridică a Senatului a respins, marţi, amendamentul USR care prevedea ca alegerile locale să se desfăşoare timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie, pentru a evita aglomeraţia în secţiile de votare şi pentru a respecta normele sanitare impuse de autorităţi de prevenire a infectării cu noul coronavirus. USR a transmis că PSD refuză să respecte normele de protejare a populaţiei, iar parlamentarii USR vor redepune amendamentul atunci când proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, conform news.ro. '

"Alianţa USR PLUS avertizează PSD să nu se joace cu sănătatea populaţiei pe baza unor calcule electorale meschine. Organizarea alegerilor locale timp de două zile este o soluţie pentru a proteja cetăţenii în contextul epidemiei cu noul coronavirus, dar PSD refuză să respecte normele de siguranţă şi pune astfel în pericol întreaga populaţie a României", au transmis reprezentanţii Alianţei.

"Toate statele membre UE în care au avut loc alegeri în această perioadă delicată au optat pentru ca alegerile să se desfăşoare pe parcursul a două zile. Nu şi Parlamentul României controlat încă de PSD, care contestă cu fiecare ocazie măsurile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii contaminării cu noul coronavirus. Asta este încă o dovadă, după ce am aflat de la ştiri că doi deputaţi PSD au fost amendaţi pentru că au refuzat să poarte masca de protecţie în incinta unui restaurant", a declarat senatorul USR George Dircă, membru în comisia Juridică, potrivit sursei citate.

Juristul Andrei Lupu, membru în Biroul Naţional al PLUS, a afirmat că cetăţenii au prin Constituţie asigurat dreptul la vot şi la ocrotirea sănătăţii: "Prin Constituţie, cetăţenilor români le este asigurat atât dreptul de vot, cât şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. Cele două nu trebuie să se excludă reciproc, iar Guvernul şi majoritatea parlamentară sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru exercitarea lor. Desfăşurarea alegerilor locale pe parcursul mai multor zile este soluţia optimă pentru ca cetăţenii să îşi poată alege reprezentanţii în autorităţile locale fără să se expună unui risc crescut din punct de vedere medical. În anii trecuţi, la referendumul de revizuire a Constituţiei sau la alegerile prezidenţiale, în cazul votanţilor din Diaspora, s-a demonstrat că votul pe parcursul mai multor zile este posibil. Acum el trebuie să fie şi obligatoriu".

Demersul PSD de a respinge propunerea USR ca alegerile locale să se desfășoare pe perioada a 2 zile are desigur rațiuni electorale, pesediștii întotdeauna fiind avantajați de o prezență scăzută la vot. Tot din rațiuni electorale a fost admis amendamentul PSD potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege. Amendamentul a fost de pesediștii Șerban Nicolae și Radu Preda, conform g4media

În cazul în care amendamentul senatorului Șerban Nicolae va trece de Parlament și va produce efecte, PSD va fi extrem de avantajat pe parcursul campaniei electorale, întrucât beneficiază de cea mai mare sumă din bani publici sub forma unei subvenții, aproape dublă față de cea pe care o primește PNL și de 6 ori mai mare comparativ cu cea de care dispune USR. 

Conform datelor făcute publice de AEP, în primele trei luni ale acestui an, subvenţia totală lunară virată partidelor a fost de 14,19 milioane de lei, pentru ca în aprilie, mai şi iunie să crească la câte 23,81 milioane de lei pe lună. Practic, în plină pandemie, când mulţi români au rămas fără surse de venit, partidele au încasat subvenţii crescute consistent, informează site-ul Viața Liberă

PSD a primit - pentru cei 128 de deputaţi şi 68 de senatori număraţi la 1 ianuarie 2020 - câte 7,10 milioane de lei pe lună în primul trimestru al anului, şi câte 11,91 milioane de lei pe lună în trimestrul al doilea.

Pentru cei 99 de parlamentari, PNL i-au fost virate câte 3,94 milioane de lei în fiecare dintre primele trei luni ale anului şi câte 6,61 milioane de lei în fiecare din celelalte trei.

Graţie celor 27 deputaţi şi 11 senatori, USR i-au fost virate câte 1,05 milioane de lei pe lună în ianuarie, februarie şi martie, şi câte 1,76 milioane de lei pe lună în aprilie, mai şi iunie.

ALDE a numărat 23 de parlamentari, motiv pentru care AEP i-a socotit şi virat câte 861.873 de lei în fiecare dintre primele trei luni ale anului, şi câte 1,44 milioane de lei în fiecare din următoarele trei luni.

Pentru 18 parlamentari, PMP a beneficiat de câte 473.744 de lei pe lună în ianuarie, februarie şi martie, şi de câte 794.647 de lei pe lună în aprilie, mai şi iunie.

Cu 25 de parlamentari, adunaţi de la alte partide, Pro România a numărat 658.019 lei în fiecare din primele trei luni ale lui 2020 şi câte 1,10 milioane de lei în fiecare din următoarele trei luni.

Forţa Naţională, care a declarat patru parlamentari, a primit câte 105.283 de lei pe lună în primul trimestru al anului, şi câte 176.588 de lei pe lună în cel de-al doilea trimestru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.