PSD iese din scenă


PSD iese din scenă

Prăbușirea lui Dragnea a generat un cutremur în PSD. Nu s-a prăbușit numai Dragnea ca persoană fizică, ci o întreagă rețea. Dragnea a fost trimis la pușcărie pentru trei ani jumătate, basmul pare încheiat. Este și motivul pentru care acum se încearcă vopsirea lui și ridicarea pe un postament. E transformat în victimă și erou. Cîțiva bătrînei l-au aclamat, ieri, în fața Palatului Cotroceni. I-au cerut eliberarea. În PSD ploua cu declarații de două feluri. De loialitate, întîi. Alții încearcă sa se lepede de el ca de Satana. Pun această atitudine duală pe seama zăpăcelii, găina a rămas fără cap. Șeful iubit nu mai e. În fond toți trebuie să găsească explicații plauzibile pentru ultimii doi ani și jumătate, cînd au funcționat ca o mașinărie de vot, ca un batalion de yesmani. Așa VV Dăncilă, Carmen Dan, Rovana Plumb plus alții. Îi ridică osanale, îi iau apărarea. Îl văd ca pe un mare nedreptățit.

Dragnea s-a sacrificat pentru partid, partidul trebuie să îl apere acum! Sar să-l apere pentru că șansele multora dintre ei în partid, în absența lui Dragnea, sunt zero. Încearcă așadar să supraviețuiască. Poate – își spun ei – că totuși Dragnea va fi eliberat înainte de termen și-și va relua cariera. E o disperare aici. În partid se dă o batalie pe viață și pe moarte, corabia ia apă, scapă cine poate. Nu e de mirare că se încearcă transformarea lui Dragnea dintr-un deținut de drept comun într-un prizonier politic. Toți cei care i-au ciugulit din palmă îl ridică în slăvi. Asta vrea să spună că nu l-au servit din slugărnicie, din interesul de a face averi și de a se cățăra la putere. L-au servit din convingere pentru că Dragnea, vezi D-ne, conducea ca un cruciat o mare cauză. El a fost executat pur și simplu, a fost scos samavolnic din spațiul public. Statul paralel nu s-a lăsat pînă nu l-a văzut OUT.

VV Dăncilă ezită între cele doua atitudini. 1/ O epurare care să-i trimită la plimbare pe complicii lui Dragnea (cam tot partidul ) sau 2/ să mențină PSD neatins, cu aceeași oameni ca pe vremea lui Dragnea. Sunt două teatre de luptă 1/ în interiorul PSD 2/ cu electoratul. Care are prioritate ?

Ar fi totuși timpul ca PSD să se reformeze. Ce s-a întîmplat la 26 mai a dat un semnal pentru cine vrea să înțeleagă. De 30 de ani nu s-a întîmplat mai nimic în acest partid. Este așa cum l-a lăsat Iliescu. Lumea românească însă s-a schimbat în multe privințe si viteza ei de transformare crește cu fiecare azi. Cine nu ține pasul va dispărea. Testele sunt alegerile prezidențiale, locale, parlamentare.

PSD nu are prea mult timp la dispoziție pentru a arăta altă față. Și dacă lucrurile stau așa, vom asista la ieșirea din scenă a PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.