PSD și-a pus bețe în roate propriei legi a pensiilor prin absenteism la Senat

Legea pensiilor, pe care PSD a promovat-o printre prioritare în campanie, a fost respinsă miercuri, în Senat, chiar din cauza lor. Mai exact, din prisma absentismului masiv al senatorilor social-democrați. 

Actul normativ a primit doar 65 de voturi pentru”, insuficiente însă pentru o lege organică, pentru adoptarea căreia este nevoie de minimum 69 de voturi.

De precizat este faptul că PSD are singur majoritatea absolută în Senat, cu exact 69 de aleși. În favoarea legii au votat senatorii partidelor, precum PSD, ALDE și UDMR, iar senatorii PNL și USR s-au abținut.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaților, forul decizional.

Amintim că la începutul lunii martie, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că legea pensiilor este parțial neconstituțională, actul normativ fiind retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Totodată, PNL și USR au depus o sesizare împotriva legii pensiilor la finalul anului trecut, după votul din Camera Deputaților. 

Articolele respinse de CCR:

Articolul 25 alin (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii, sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.
Articolul 63 – Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Dispozițiile criticate de opoziție ca fiind neconstituționale priveau condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului, se arăta în sesizarea transmisă de PNL și USR Curții Constituționale.