PSD și PSD-ul maghiar mitraliază democrația. Ioana Constantin devoalează motivul disperării pesediștilor: "PSD a învățat o tehnică: are primari, are mulți parlamentari. Se merge cu șantajul"


PSD și PSD-ul maghiar mitraliază democrația. Ioana Constantin devoalează motivul disperării pesediștilor: "PSD a învățat o tehnică: are primari, are mulți parlamentari. Se merge cu șantajul"

Secretarul adjunct al PMP, Ioana Constantin, a spus într-o emisiune la Realitatea PLUS, că este foarte grav că UDMR se alătură PSD în depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Amintim că Guvernul Orban a anunțat joi că își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, cea ce i-a nemulțumit pe cei din PSD și UDMR. 

Ioana Constantin a reiterat un exemplu care relevă cât de nocivă este pentru democrație alegerea primarilor într-un singur tur: "Noi am avut în 2016 primari de municipii reședință de județ care au câștigat alegerile cu 7%, Genoiu la Craiova, și primarul PSD din Galalți cu 9%. În termen de voturi înseamnă următorul lucru: din 260 de mii de persoane cu drept de vot la Galați, primarul municipiului a luat doar 23 de mii de voturi.

Mai mult, Ioana Constantin a atras atenția că pesediștii vor lupta să mențină alegerea primarilor într-un tur de scrutin, întrucât rețeaua de primari este cea care le conferă ulterior structura în Parlament. 

Redăm declarația Ioanei Constantin:

"Dacă PSD vine cu o astfel de moțiune și ea va trece, trebuie să spunem totuși că nu vom mai avea alegeri în două tururi de scrutin. UDMR va demonstra din nou că vine alături de PSD într-o chestiune foarte gravă. 

Noi am avut în 2016 primari de municipii reședință de județ care au câștigat alegerile cu 7%, Genoiu la Craiova, și primarul PSD din Galalți cu 9%. În termen de voturi înseamnă următorul lucru: din 260 de mii de persoane cu drept de vot la Galați, primarul municipiului a luat doar 23 de mii de voturi. Discutăm de o lipsă de legitimitate extrem de puternică a primarilor în această țară. Acesta a fost primul argument de la care a plecat PMP în primele sale demersuri pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Vorbim de sănătatea democrației care este extrem de șubrezită. Mai mult, aceste armate de primari sunt cele care dau mai departe structura Parlamentului României. De aceea vedem această rezistență foarte puternică din partea PSD și cred că domnul Ciolacu se va arunca, așa, cu pieptul dezgolit la luptă împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi. 

S-a demonstrat în ultimii ani că alegerea primarilor s-a făcut într-un singur tur de scrutin. Este datoria politicienilor să repare ceea ce nu funcționează într-o societate. PSD desigur că nu dorește așa ceva în acest moment pentru că a învățat o tehnică foarte interesantă: are primari, are mulți parlamentari. Despre asta este vorba. Dar nu așa trebuie folosiți primarii. Primarii trebuie să lucreze în folosul comunităților, nu în folosul baronilor locali și al parlamentarilor. Se merge cu șantajul: cei de la București spun că nu le dau primarilor banii în comunități și cei de acolo că nu ajută să fie câștigate voturi pentru Parlament".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.