Pseudo-jurnalistul Mugur Ciuvică delirează conspirații privind protestul din 10 august: A fost o fâsâială de miting fără banii lui Soros


Pseudo-jurnalistul Mugur Ciuvică delirează conspirații privind protestul din 10 august: A fost o fâsâială de miting fără banii lui Soros

Pseudo-jurnalistul Mugur Ciuvică, individ promovat cu regularitate de organul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik.md s-a întrecut sâmbătă, 10 august, la Antena3 în teorii conspiraționiste legate de protestul organizat în Piața Victoriei. Așa-zisul jurnalist a reluat conspirația putinistă potrivit căreia protestele din data de 10 august 2018 au fost finanțate direct de filantropul George Soros. Ciuvică, cunoscut pentru modul în care înfierează cu orice ocazie la postul fostului pușcăriaș de drept comun Dan Voiculescu, delira conspirații lipsit de orice fel de dovezi factuale, lucru de altfel sesizat până și de moderatoarea emisiunii.

Potrivit lui Ciuvică protestele din 10 august 2019 au fost “o fâsâială”, diferența față de anul trecut făcând-o așa-zisele fonduri ale lui Soros despre care Ciuvică nu aduce nicio dovadă factuală, încălcând astfel, pe față, codul deontologic al meseriei pe care se presupune că o practică (secțiunea, despre “Rolul Jurnalistului” – „1.3. Jurnalistul este dator să exprime opinii pe o bază factuală”). Mai mult decât atât, Ciuvică intră și într-un conflict verbal cu liberalul Virgil Guran, aflat în platou, pe care îl jignește la un moment dat catalogându-l drept “amețit”. Ca și cum nu ar fi de ajuns, Ciuvică acuză PNL și USR-PLUS de organizarea mitingului, delirul acestuia atingând astfel paroxismul.

„Acest miting a fost neimportant. A fost o fâsâială de miting. Pentru manifestarea de anul trecut s-a investit foarte mult în transmiterea de mesaje violente. Acum a ieșit un mitinguț. Cam atâți oameni pot scoate în stradă #Rezist, fără banii lui Soros, și cele două partide de opoziție care se consideră pe un mare val de simpatie - PNL și USR. A fost sarcină de partid să meargă la protest”, abera Ciuvică la Antena 3.

Invitat regulat în platourile televiziunii lui Voiculescu, Mugur Ciuvică a avut nenumărate ieșiri care frizează penibilul. Nu mai devreme de 9 august, Ciuvică își dădea din nou arama pe față exprimându-se într-un limbaj de birt la același post TV: „Domnule, lăsați-mă cu comparațiile astea de rahat”, îi transmitea Ciuvică aceluiași Virgil Guran.

În orice democrație, protestul reprezintă o formă de autoreglare a disfuncțiilor. Este reacția societății civile în fața amenințărilor la adresa democrației, lucru pe care Mugur Ciuvică pare că nu îl pricepe, de vreme ce consideră că protestul din 10 august a fost “ neimportant, o fâsâială”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.