Puterea de la Cairo declară război total Frăției Musulmane: fundamentaliștii islamici, dați afară din școli și din studiourile TV


  • ACP
  • Oct 28, 2019 12:55
  • 2719
Puterea de la Cairo declară război total Frăției Musulmane: fundamentaliștii islamici, dați afară din școli și din studiourile TV

Egiptul anilor trecuți a fost grav tulburat de creșterea organizației extremiste ”Frăția Musulmană”, care părea că va câștiga puterea pentru multă vreme și că va duce țara în direcția formării unui califat în care rigorile islamului radical vor fi lege.

Scurta conducere a președintelui Morsi, din iunie 2012 până în iunie 2013, susținut de Frăția Musulmană, a arătat însă că deși președinția și parlamentul ajunseseră în mâinile organizațiilor islamice extremiste, voința populară nu era de partea acestora, astfel că, finalmente, extremiștii au pierdut puterea după ce milioane de oameni au demonstrat zile la rând împotriva conducerii islamiste.

Noul președinte – Al Sisi – a pornit încă de la începutul mandatului său să curețe țara de militanții extremiști, mulți dintre ei fiind arestați, iar cei găsiți vinovați de justiția egipteană (pentru participarea la activități teroriste) au fost executați. Esențială era izolarea și excluderea propagandiștilor islamiști extremiști din școli, moschei și mass-media, dar și susținerea predicatorilor moderați, care să impună interpretările civilizate ale Coranului.

Deși islamiștii radicali veniseră la conducere proclamându-se luptători împotriva corupției și salvatori ai musulmanilor, s-a dovedit că realitatea era departe de pretențiile lor, fiind la fel de corupți ca cei dinaintea lor, dar, în schimb, mult mai slabi la economie. În momentul de față, sub conducerea generalului Al Sisi, Egiptul cunoaște o perioadă mai fastă, cu cel mai scăzut nivel de șomaj din ultimii 30 de ani – detalii AICI – și cu prețuri în scădere la alimentele de bază – detalii AICI –, ceea ce înseamnă că islamiștii nu mai pot lupta pentru a câștiga încrederea egiptenilor decât folosind discursul religios și apăsând în neștire pedala fundamentalismului. Pentru a avea posibilitatea să câștige și în disputa directă cu propaganda care alimentează extremismul islamist, zilele acestea sunt organizate cursuri de comunicare cu imamii subordonați statului prin Ministerul Afacerilor Religioase – cursurile sunt organizate de Maspero (Sindicatul Radiolului și Televiziunii) împreună cu Ministerul Educației Superioare și Cercetării Științifice. Ținta este educarea imamilor moderați ai statului pentru a putea să domine disputele religioase în fața discursurilor extremiștilor salafiști care promovează interpretări radicale ale Islamului.

În trecut, un număr mare de clerici fundamentaliști, din afara sistemului susținut de administrația egipteană, erau de găsit prin emisiunile de radio și televiziune, proclamând edicte religioase radicale și îndemnând la acte teroriste, cum a fost cazul în anul 2013, când clerici ai Frăției Musulmane au declarat, în cadrul emisiunii ”Infrad”, difuzată prin satelit, că nu ar trebui permisă construcția de lăcașuri de cult creștine în Egipt, ceea ce a dus la incendierea și distrugerea mai multor biserici de radicalizații îndemnați prin intermediul mass-media. O măsură de luptă împotriva acestui tip de propagandă este un proiect de lege care prevede ca cei care se fac vinovați de răspândirea de propagandă extremistă prin emiterea de edicte religioase (fatwa) să fie condamnați la 6 luni de închisoare, ori la plata unei amenzi în valoare de 6.190 dolari. Dar până la interzicere, cursurile de pregătire a clericilor musulmani pentru comunicare în mass-media sunt mai mult decât binevenite, ajutându-i pe aceștia să învețe cum să promoveze eficient versiunea Islamului moderat susținută de actuala administrație de la Cairo, în fața guralivilor imami extremiști ai Frăției Musulmane – mai multe detalii AICI.

Între timp, zilele trecute, Ministerul Educației a anunțat concedierea a 1070 de profesori care sunt membri ai Frăției Musulmane, unii dintre ei fiind condamnați pentru infracțiuni grave, legate de acte de terorism.

Pe 7 octombrie, într-o declarație televizată, Mohamed Omar, adjunctul ministrului Educației, declarase că urmează să fie dați afară din școli profesorii care fac parte din organizațiile extremiste, lucru primit bine de părinții care au copiii în școlile egiptene, deși sunt și comentatori care sugerează că este vorba doar de încercarea de scădere a numărului de angajați ai statului.

Ofensiva susținută a actualei conduceri de la Cairo împotriva sângerosului extremism islamic nu poate fi decât foarte benefică, mai ales în țara în care au murit atât de mulți nevinovați de mâinile teroriștilor pregătiți ideologic în școlile și moscheile patronate de organizații ca Frăția Musulmană ori Statul Islamic, care tocmai și-a pierdut liderul-călău mulțumită armatei americane.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.