Putin toarnă gaz cu nemiluita peste conflictul mocnit din estul Mediteranei: susține Cipru în disputa cu Turcia lui Erdogan


  • ACP
  • Jul 31, 2020 15:54
  • 2208
Putin toarnă gaz cu nemiluita peste conflictul mocnit din estul Mediteranei: susține Cipru în disputa cu Turcia lui Erdogan

În estul Mediteranei, unde sunt deja o mulțime de probleme produse de ambițiile Ankarei îndreptate împotriva intereselor Ciprului, Greciei și Egiptului, o sursă de complicații noi își face loc acum, prin promisiunea lui Putin de a interveni în regiune.

Președintele Rusiei i-a promis omologului său din Cipru, Nicos Anastasiades, că va interveni pentru reducerea tensiunilor crescânde produse de disputa lansată de încercarea Turciei de a exploata zăcămintele de gaze și petrol din zona apelor Ciprului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Kyriakos Koushos, a spus pentru presă că Putin și-a luat acest angajament în timpul unei convorbiri telefonice de 45 de minute cu președintele Ciprului, care a facut apel la președintele rus să intervină personal pentru a convinge Turcia să înceteze acțiunile ilegale.

America a îndemnat deja Turcia să își oprească activitățile provocatoare de prospectare și foraj din regiune, care cresc tensiunile regionale, iar Uniunea Europeana a impus deja sancțiuni unor companii petroliere turcești și a redus din unele fonduri destinate Turciei, tot din cauza agresivității Turciei în problema exploatării zăcămintelor marine de petrol și gaze care aparțin Ciprului. Mai mult, regele Salman al Arabiei Saudite s-a angajat oficial anul acesta să ofere întrega susținere a țării sale Ciprului, iar Egiptul susține, de asemenea, republica mediteraneană împotriva Turciei – mai multe detalii AICI.

Practic, mai toți actorii importanți prezenți în regiune sunt în mod deschis de partea Ciprului.

Se pare însă că președintele cipriot consideră că aceste angajamente clare de susținere nu sunt suficiente și îi cere tocmai lui Putin să intervină.

”Putin a dat asigurări că observă situația din regiune cu mare îngrijorare și că susține întotdeauna rezolvarea disputelor prin negocieri bazate pe principiile de drept international”, a relatat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot.

Ministrul de externe rus Lavrov are planificată o vizită în capitala Ciprului, pe 8 septembrie, iar președintele cipriot Anastasiades a acceptat invitația lui Putin de a vizita Moscova.

Chiar dacă Rusia are, de mai multă vreme, o relație aparent bună cu Cipru (atât cât se poate vorbi de o relație bună cu țara condusă de Putin), intenția președintelui cipriot de a folosi intervenția rusă în disputa cu turcii nu are cum să aducă ceva bun în regiune. Ba din contră! – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.