Rareș Bogdan dezvăluie cel mai periculos joc pe care-l poate face Ponta: Nu s-ar mai desfășura votul de învestitură pentru Guvernul Orban și va fi blocat drumul către alegerile anticipate


Rareș Bogdan dezvăluie cel mai periculos joc pe care-l poate face Ponta: Nu s-ar mai desfășura votul de învestitură pentru Guvernul Orban și va fi blocat drumul către alegerile anticipate

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat miercuri seară la Digi24 că nu se aștepta ca Victor Ponta să fie consecvent și să voteze învestirea Guvernului Orban, deși a votat împreună cu parlamentarii săi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Cu toate acestea, liberalul a spus că speră ca ceilalți lideri din Pro România, Sorin Cîmpeanu și Mihai Tudose, să conștientizeze că Guvernul Dăncilă nu mai poate să rămână la Palatul Victoria ținând cont de criza în care se află țara noastră.

CITIȚI ȘI: Negocierile PNL-Pro România au eșuat. Ponta dă cu flit Guvernului Orban

Totodată, Rareș Bogdan a vorbit despre scenariul alegerilor anticipate: "Ideea este să ajungem la anticipate. Pentru PNL și România cel mai important lucru este să ajungem la anticipate. (...) Strategia este simplă, extrem de clară: alegeri anticipate în maxim 3-4 luni de zile. Cum se vor produce aceste alegeri anticipate? Vă asigur că potrivit Constituției".

Cu toate acestea, Rareș Bogdan a reliefat și cel mai negru scenariu, un blocaj complet atât pentru învestirea Guvernului Orban, cât și pentru alegerile anticipate, și anume cel că parlamentarii Pro România nu vor asigura cvorumul necesar pentru votul de învestitură: "Gândiți-vă că cel mai negru scenariu pentru România este momentul în care cei din Pro România nu vor intra în sală pentru a asigura cvorumul. În momentul respectiv nici măcar nu putem avea un vot pentru a vedea dacă Guvernul Orban trece sau nu trece. (...) Intrăm în situația în care să stăm la nesfârșit în această perioadă de interimat. (...) Practic, nu putem avea nici pasul următor pentru a merge către anticipate".

Rareș Bogdan: Având în vedere că îl urmăresc pe Ponta de ceva timp nu mă miră deloc. Ăsta e domnul Ponta. M-aș fi mirat să fie consecvent până la capăt, dar încă sper ca domnia sa să se fi maturizat după experiența din 2014 și 2015 și să reușească totuși să fie consecvent măcar acum, dacă tot a dat jos Guvernul Dăncilă, să încerce să dea României un Guvern valid. Domnia sa ca fost premier ar trebui să știe ce înseamnă ca România să intre în iarnă fără un Guvern valid, cu un Guvern care nu poate practic în momentul ăsta să guverneze decât șchiop. Ar trebui să știe asta. Sper să o facă. Dacă nu domnia sa, să o facă ceilalți din partidul domniei sale în frunte cu domnul Tudose și domnul Cîmpeanu care par mai așezați. Dar, sigur, dânșii își știu calculele politice. Eu nu am niciun reproș să le fac, ci din contră, îi susțin pe colegii mei din PNL în tot ceea ce fac. Negocierile au fost grele. Am vorbit astăzi cu dânșii și le-am spus că din punctul meu de vedere dacă ei fac cvorumul nu contează dacă ne dau jos Guvernul sau nu ni-l învestesc, ci ideea este să ajungem la anticipate. Pentru PNL și România cel mai important lucru este să ajungem la anticipate pentru că nu putem rămâne la șantajul nesfârșit al unor oameni care au pierdut alegerile europarlamentare, al unor oameni care au făcut scoruri de 6-7%, al altora care cu greu au trimis doi europarlamentari. Ce o să facem în următoarele luni? O să stăm la condiționările unora? Nu o să pot uita cum cei care astăzi încearcă să ne pună condiții peste condiții până mai ieri erau umăr la umăr cu Dragnea, cu Nicolicea, cu Șerban Nicolae, cu Iordache și ceilalți. 

Claudiu Pândaru: Din punctul dvs. personal de vedere, după ce Guvernul Orban va fi instalat la Palatul Victoria, mergem pe ipoteza aceasta și va trece prin Parlament bugetul pentru anul viitor, ar trebui ca Guvernul Orban să își dea demisia și să se meargă către o cale a alegerilor anticipate?

Rareș Bogdan: Vă spun clar că avem o strategie extrem de clară.

Claudiu Pândaru: E o strategie publică? Există deja în spațiul public? 

Rareș Bogdan: Strategia este simplă, extrem de clară: alegeri anticipate în maxim 3-4 luni de zile. Cum se vor produce aceste alegeri anticipate? Vă asigur că potrivit Constituției. 

Claudiu Pândaru: Dar cu un Guvern Orban interimar sau cu un Guvern Dăncilă interimar? 

Rareș Bogdan: Noi ne dorim ca Guvernul Orban să fie învestit. Este vital ca Guvernul Orban să fie învestit. (...) Guvernul Orban va provoca alegeri anticipate. (...) Nu am încredere în cei din PSD că pot organiza liber și corect alegeri anticipate. Cei din PSD ne-au dovedit că pur și simplu sunt incapabili sau răuvoitori în cazul votului din Diaspora. Este absolut normal ca aceste alegeri să fie organizate de PNL. 

Cosmin Prelipceanu: Suspectați că ceea ce a făcut Victor Ponta astăzi e de capul lui? 

Rareș Bogdan: Suspectez că Victor Ponta încearcă să se profileze ca un lider al stângii și să rupă din PSD. Așa cum Ludovic Orban vorbește cu ceilalți lideri din PNL bănuiesc că Victor Ponta nu vorbește de capul lui. Nu știu modul de organizare al Pro România. Eu neavând încredere în stânga, ce mi-e unul, ce mi-e altul. Tot ceea ce e stânga a eșuat în Europa. Așa că nu am ce încredere să am în stânga. Sper ca unii de acolo să înțeleagă, având în vedere că au trecut prin funcții publice, cât de important e ca România să aibă un Guvern valid. 

Cosmin Prelipceanu: Care este scenariul pe care mergeți, că cei de la Pro România vor veni ca să asigure cvorumul și dvs. veți avea numărul necesar de voturi sau vă așteptați la o figură și mai urâtă și anume să boicoteze ședința și să nu vină și atunci să intrăm într-un alt scenariu? La ce vă așteptați? 

Rareș Bogdan: Dacă ne uităm în Constituție și la situațiile pe care le trăim în diverse momente ne dăm seama câte lacune are această Constituția noastră. Gândiți-vă că cel mai negru scenariu pentru România este momentul în care cei din Pro România nu vor intra în sală pentru a asigura cvorumul. În momentul respectiv nici măcar nu putem avea un vot pentru a vedea dacă Guvernul Orban trece sau nu trece. Intrăm în situația în care să stăm la nesfârșit în această perioadă de interimat, o perioadă în care să încercăm de două ori aceeași formulă, în care cei din PSD vor veni cu tot felul de hotărâri aberante, în care vor face tot felul de concursuri aberante în instituții, în care vor încerca tot felul de strigări de licitații pentru a lăsa bombe cu ceas în economie și în instituțiile statului. PSD poate încerca această formulă care e extrem de devastatoare pentru România, dar sper ca cei din Pro România să procedeze în alt fel. Problema știți care este? Constituțional, dacă gruparea domnului Ponta nu vine în Parlament și nici PSD, nu putem avea un vot pentru ca Guvernul Orban să treacă sau să cadă în Parlament. Deci practic nu putem avea nici pasul următor pentru a merge către anticipate

Claudiu Pândaru: Ce va face PNL dacă nu se va asigura cvorumul? 

Rareș Bogdan: În cazul extrem în care cvorumul nu este asigurat vom veni cu aceeași încercare, cu același Guvern, cu același premier pentru a încerca să-l trecem prin Parlament. În cel mai rău caz, putem să ajungem într-o situație deloc plăcută, să mai rămânem încă patru săptămâni în acest stadiu până la prezidențiale. Sper ca ceilalți să se repoziționeze după ce Klaus Iohannis va câștiga al doilea mandat după modelul din 2009 când imediat după câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu, practic a fost retrecut prin Parlament Guvernul Boc pe 22 decembrie. 

Cosmin Prelipceanu: Asistăm la o coaliție PSD-Pro România?

Rareș Bogdan: Asistăm la o refacere a unei stângi care a nenorocit timp de 30 de ani România, a unei stângi care la fel ca acum 30 de ani oferă 100 de lei, atunci de la balcon, acum de la o tribună politică din Kiseleff, asistăm practic la o demonstrație clară că în această țară stânga nu a adus decât sărăcie și înapoiere și că singura șansă pentru poporul român este să dea o șansă majoră unei drepte unite care să ridice România din noroi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.