Rareș Bogdan, solidar cu românii care s-au întors în țară: "Cei care doresc să vină acasă în România trebuie primiți! Să înțeleagă situația și să se supună regulilor de autoizolare sau carantină!"


Rareș Bogdan, solidar cu românii care s-au întors în țară: "Cei care doresc să vină acasă în România trebuie primiți! Să înțeleagă situația și să se supună regulilor de autoizolare sau carantină!"

Au fost cozi imense la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, unde timpul de așteptare a ajuns la aproximativ 50 de minute, în noaptea de marţi spre miercuri, din cauza controalelor sanitare efectuate de autorităţi, în contextul noului coronavirus. Mai mult, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, a afirmat, marţi, că, din 23 februarie şi până în prezent, peste 40.000 de persoane care au avut punct de plecare sau au tranzitat Italia au intrat în România.



În acest context, au apărut mai multe reacții critice la adresa românilor care vor să se întoarcă acasă în condițiile răspândirii coronavirusului, referitor la care eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a avut un mesaj ferm: "Orice om normal înțelege că cei care doresc să vină acasă în România trebuie primiți! O țară normală nu-și abandonează niciodată cetățenii! Nici în cele mai grele situații!".

Mai mult, liberalul le-a transmis românilor din Diaspora "să înțeleagă situația și să se supună regulilor de autoizolare sau carantină și să nu îngreuneze misiunea autorităților!".

Rareș Bogdan, pe Facebook: "Responsabilitate, empatie și frăție!

Sunt frații noștri și nu pot fi abandonați, blocați sau respinși! Orice om normal înțelege că cei care doresc să vină acasă în România trebuie primiți! O țară normală nu-și abandonează niciodată cetățenii! Nici în cele mai grele situații!

România este într-o situație dificilă și trebuie să se ridice la înălțimea unei provocări fără precedent!

Statul este obligat să facă tot ceea ce trebuie pentru ca frații care vin să fie primiți în condiții de siguranță! De asemenea, același stat este obligat să nu pună în pericol cu nimic sănătatea, viața celor din interior! Totodată, fac un apel sincer și extrem de clar: toți cei care vor să vină spre România, spre țara lor, spre casa lor, trebuie să se supună regulilor instituite de statul român! Aceste reguli sunt menite de a proteja cetățenii. Pe toți! Și cei care vin, și pe cei care sunt deja aici.

Îi rog pe toți frații din Diaspora să înțeleagă situația și să se supună regulilor de autoizolare sau carantină și să nu îngreuneze misiunea autorităților!

În aceste zile, mai mult decât oricând, cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să avem inimă! Îi rog pe toți cei care nu-și pot ascunde frustrările să înceteze să-i jignească pe frații noștri care se întorc acasă disperați, ca la o mamă! Căci asta e România tuturor!

Ei au dreptul să vină în țara lor, iar noi avem obligația să-i adăpostim! Cu toții, însă, trebuie să înțelegem că nu e loc de șmecherie, fentă sau revoltă! Regulile institute de statul român trebuie respectate!

Un neam cu o genetică puternică se vede exact în asemenea momente. Este un examen pe care suntem obligați să îl trecem!

În următoarele zile, România dă un examen vital pentru existența ei ca națiune! Neamul românesc are capacitatea de a face față oricărei provocări și are forța de rezista!
Atunci când îi priviți venind, gândiți-vă că puteați fi voi în locul lor! Nu au plecat de bucurie, ci de deznădejde! Iar acum fug de nenorocire venind ACASĂ!

...Dragii noștri, nu sunteți singuri! Nu v-a abandonat nimeni, dar fiți și voi responsabili și convingeți-i pe toți să accepte regulile impuse! Sunt spre binele tuturor! ROMANIA este casa noastra, a tuturor. Impreuna suntem puternici si vom reusi sa trecem si prin aceasta incercare. #impreuna".

Ulterior, Rareș Bogdan a informat că azi-noapte, în jurul orei 3, situația de la Vama din Nădlac s-a atenuat, iar în acest sens a ținut să-i felicite pe românii din Diaspora, cât și pe cei din Guvern, care se aflau în comandamentul de urgență la ora menționată anterior. 

Rareș Bogdan, pe Facebook: "Felicitări fraților din Diaspora, felicitări colegilor din Guvern, care au reacționat impecabil! Azi-noapte în jurul orei 3, situația a revenit la normal, iar vârful de sarcină pe vama Nădlac a fost depășit. Îi felicit din suflet atât pe conaționalii noștri care au fost la cozi la granita de vest și au dovedit înțelegere, răbdare, dar și pe cei din Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Guvernul României, pe toți cei care au înțeles cât de importantă este o reacție promptă, bine organizată și clară în astfel de momente.

Autoritătățile române au reușit în câteva ore să facă față afluxului uriaș de români care fug din calea epidemiei de coronavirus.

Azi-noapte la ora 3 premierul Ludovic Orban, ministrul Vela, secretarii de stat Raed Arafat, Bogdan Despescu și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății Victor Costache se aflau în comandamentul de urgență, iar șeful Poliției de Frontieră Ioan Buda a fost trimis de premier la fața locului. Afluența de români care vin din Franța, Spania și Germania va fi și azi, probabil, destul de mare, deci îi rog pe toți frații noștri să aibă puțină răbdare, înțelegere și să nu se opună regulilor instituite de statul român.

România nu-și abandonează cetățenii în nicio situație! În astfel de momente, neamul românesc își dovedește forța de a reacționa unit în situații complicate. Aveți încredere în autorități! Să uităm măcar pentru câteva săptămâni șmecheria, fenta și bășcălia tipică unei categorii dintre noi și să înțelegem că un stat fără reguli se prăbușește".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.