Rasismul din Ditrău, sub lupa lui Oreste: "Niște săteni înfierbantați de discursul urii de la Budapesta"


Rasismul din Ditrău, sub lupa lui Oreste: "Niște săteni înfierbantați de discursul urii de la Budapesta"

Jurnalistul Oreste Teodorescu a punctat în contextul cazului Ditrău cauzele care au dus la reacția xenofobă și rasistă a comunității, care s-a revoltat împotriva celor doi muncitori din Sri Lanka, care lucrau la fabrica de pâine din localitate. 

Astfel, jurnalistul a subliniat că principalul factor care a determinat reacția rasistă a comunității maghiare din Ditrău este reprezentat de discursul urii de la Budapesta, propagat de premierul Ungariei Viktor Orban

Mai mult, Oreste a precizat că una dintre declarațiile edilului din Ditrău, Puskas Elemer, pare decupată din Manifestul Ku Klux Klan: „Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”.

Redăm mesajul jurnalistului Oreste Teodorescu:

"Ungurașii din Ditrău, pâinea albă, mâinile negre și cum dospește aluatul urii stupide, frământat în laboratoarele de la Budapesta, copt în România

Două sute de oi rătăcite din satul harghitean Ditrău, prin labirinturile propagandei xenofobe și rasiste propovăduite de Viktor Orban, păstorite de un preot catolic, rămas în Evul Mediu, au inflamat opinia publica românească. Ne-a surprins pe toți cât de retrogradă și vetustă a fost reacția lor: “nu putem mânca pâinea noastră, din mâinile negre”...

Nu a contat absolut de loc faptul că unul dintre brutarii sri-lankezi este catolic, sau că românii, indiferent de etnie, sunt cunoscuți în istorie pentru ospitalitate. Pâinea și sarea cu care ne întâmpinăm de secole, oaspeții sau refugiații, sunt alterate de niște săteni înfierbântați de discursul urii de la Budapesta.

Primarul din Ditrău, desigur tot de etnie maghiară, dublează discursul preotului cu o fraza decupată parca din Manifestul Ku Klux Klan: „Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”.

Așa ceva în Europa secolului XXI... oare își vor mai permite udemeriștii să se considere superiori? Sau a venit vremea să recunoască cât de depășiți sunt de istorie?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.