RASISMUL, o plagă uriașă pe obrazul României! Dan Pavel: ”Uneori îmi vine să scriu că mi-e RUȘINE că sunt român!”


RASISMUL, o plagă uriașă pe obrazul României! Dan Pavel: ”Uneori îmi vine să scriu că mi-e RUȘINE că sunt român!”

Rasismul a devenit o realitate puternică și vizibilă în România zilelor noastre, avertizează politologul, scriitorul și profesorul Dan Pavel, pe Facebook, după josnicul abuz al acelor fani români care s-au pretat la scandări rasiste de-a lungul meciului de fotbal disputat, ieri seară, de selecționata noastră în compania echipei naționale a Suediei (meci pierdut și pe teren, și în tribune).

Dan Pavel își manifestă stupoarea că autoritățile politice și competente nu iau măsurile corespunzătoare împotriva și pentru prevenirea acestui flagel, cu atât mai mult cu cât România are un istoric macabru și groaznic de rușinos în acest sens.

”Rasismul din societatea noastră va avea ecouri și în politică. La fel cum discriminarea femeilor are ecouri în politică. La fel cum discriminarea împotriva romilor/țiganilor are ecouri (tot rasism este, deși romii sunt tot o națiune indo-europeană, ca și noi)”, explică politologul.

Vă prezentăm în integralitate concluziile lui Dan Pavel:

<Josnicul abuz al fanilor români> și rasismul publicului spectator la meciul cu Suedia – asta este IMAGINEA României în lume la ora actuală.

Acum cîteva săptămîni eram îngrozit de rasismul publicului din Bulgaria față de jucătorii echipei Angliei și mă gîndeam că măcar din acest punct de vedere le suntem superiori bulgarilor. Iar în echipele noastre de club joacă fără probleme jucători din toată lumea. De ce nu spun nimic jucătorii români? Cică nu au auzit nimic. Este convenabil...

Nu mă mai uit de ani de zile la meciurile de fotbal ale naționalei României, pentru că joacă atît de slab încît fac fotbalul de rîs. În timpul meciului de tenis de la Turneul Campionilor, am mutat într-o pauză la fotbal și chiar atunci au pierdut mingea în mod stupid jucătorii noștri, iar suedezii au dat gol. A fost ultima imagine la care m-am uitat. Am aflat abia la sfîrșit rezultatul, așa că am pierdut faza cu întreruperea meciului. Dacă vedeam acele scene, m-aș fi revoltat instantaneu. Am aflat abia mai devreme ce s-a întîmplat.

Îmi vine uneori să scriu că îmi este rușine că sunt român, dar nu o voi face, pentru că fac parte din altă națiune decît rasiștii autohtoni. Rușine trebuie să le fie celor care fac națiunea de rușine!

Ar trebui ca președintele României și primul ministru să se desolidarizeze de manifestările rasiste, precum și toți politicienii onorabili. Totuși, nu înțeleg cum este posibil ca autoritățile să nu ia măsuri împotriva rasiștilor.

Totul are o semnificație politică!

Rasismul din societatea noastră va avea ecouri și în politică. La fel cum discriminarea femeilor are ecouri în politică. La fel cum discriminarea împotriva romilor/țiganilor are ecouri (tot rasism este, deși romii sunt tot o națiune indo-europeană, ca și noi). Nu mai vorbesc de discriminările de gen, care au avut ecouri în politică: trei milioane de români au semnat pentru schimbarea prevederilor constituționale privind familia. Au eșuat, dar din frustrarea lor se nasc manifestări precum cea din seara trecută.

În privința antisemitismului, România are deja o ”tradiție” și face parte dintre statele care au participat la Holocaust (este partea de istorie de care ar trebui ca tuturor să ne fie rușine în mod absolut, la fel cum ar trebui să ne fie rușine de partea de istorie comunistă, în care victimele au fost cei mai buni dintre noi, tot ce avea mai bun națiunea). Acum, deja rasismul a devenit o realitate atît de puternică și de vizibilă, încît a putut fi văzută în direct de lumea întreagă.

Și nu mai poate fi negată”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.