Războiul dintre PSD și Guvern se desfășoară la CCR. Ludovic Orban: "Îi aştept cu interes"


Războiul dintre PSD și Guvern se desfășoară la CCR. Ludovic Orban: "Îi aştept cu interes"

Guvernul Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea, joi, în Parlament pe trei proiecte de lege care vizează modificarea legilor justiţiei, transportul pentru elevi şi plafoanele bugetare pentru anul 2020.

În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va depune o contestație la CCR în legătură cu legea privind amânarea creşterii vechimii pentru intrarea la Institutul Naţional al Magistraturii, respectiv cea privind transportul intrajudeţean. 

Ciolacu a reclamat faptul că legile respective erau deja aflate în dezbatere parlamentară, iar pesediștii nu înțeleg de ce Guvernul și-a asumat totuși răspunderea, spunând că ar fi un conflict juridic. 

"Au fost două legi care sunt în dezbatere parlamentară în acest moment şi domnul prim-ministru a venit cu asumarea. PSD a decis să depună o contestaţie la CCR deoarece nouă ni se pare un conflict juridic: atâta timp cât o lege există în dezbatere în Parlament ea să fie asumată de către Guvern

Pentru aceste trei legi nu este nicio moţiune de cenzură. Nu fac referiri pe fondul legilor. Ele, culmea, sunt într-o zonă foarte înaintată de dezbatere în Parlament, atât în Senat cât şi în Cameră. Este posibil ca săptămâna viitoare cele două legi să fie la votul final. Atunci nu înţelegem de ce s-a venit cu asumarea. Mai mult, considerăm că există un conflict constituţional să vii cu asumare atâta timp cât legile sunt în dezbatere", a precizat Ciolacu. 

Astfel, Ludovic Orban a declarat că aşteaptă cu interes ca PSD să atace la CCR abrogarea OUG 51. Premierul a adăugat că, prin sesizarea Curţii, PSD nu face altceva decât să continue jocul „baronilor roşii” şi al firmelor de transport.

"Prin asta PSD-ul arată a rămas prizonier intereselor obscure ale baronilor roşii, care sunt iniţiatorii ordonanţei de urgenţă 51, care a lăsat copii, elevii, fără posibilitatea de a se duce la şcoală cu un transport în care să li se suporte facilităţile la care au dreptul. De asemenea, prin ordonanţă 51, năşită de aceeaşi baroni roşii, practic s-a pactizat cu transportatorii care sunt obişnuiţi să efectueze curse fără să se adapteze la condiţiile şi rigorile care sunt solicitate de regulamentul european şi care n-ar putea să rămână în transportul de persoane dacă s-ar organiza licitaţii de către consiliile judeţene şi de către autorităţile locale. Îi aştept cu interes să atace la Curtea Constituţională, să văd cum justifică faptul că menţin, în trasee, companii care nu mai îndeplinesc de mult condiţiile tehnice şi de siguranţă. Companii care refuză să ia copii, îi lasă în drum fără să îi ia sau care dacă îi acceptă, îi cobora dacă nu plătesc contravaloarea biletului", a afirmat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a mai menționat că sesizarea CCR este o formă de a întârzia intrarea în vigoare a proiectului de lege pe care şi-a asumat răspunderea Guvernului.

"Să îi văd cum justifică faptul că nu alocă resurse de la bugetul Consiliului judeţean pentru decontarea navetei şcolare, pentru că atacarea la Curtea Constituţională este, practic, o formă de tergiversare a intrării în vigoare a proiectului de lege pe care ne-am angajat răspunderea. În privinţa urgenţei, păi dacă nu ţi-se pare urgent ţie că om care faci politică să asiguri accesul copiilor, mai ales a copiilor din familiile vulnerabile, la şcoală, înseamnă că nu înţelegi nimic din ceea ce se întâmplă în realitatea românească. Şi înseamnă că PSD atacând la Curtea Constituţională nu face altceva decât să facă în continuare jocul baronilor roşii şi a firmelor care nu vor să se adapteze la exigenţele de transport, care sunt stabilite prin regulamentul 1.370” , a conchis Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.