Referendumul intern a luat sfârșit: USR se declară oficial partid de centru-dreapta


Referendumul intern a luat sfârșit: USR se declară oficial partid de centru-dreapta

Referendumul intern de orientare politică al partidului Uniunea Salvați România a luat sfârșit. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 7 zile începând de la 1 februarie și terminându-se pe 8 februarie la ora 00:00. 

Conform informațiilor publicate de membrii USR, 91,25% din voturi au fost în favoarea clarificării doctrinare de centru-dreapta. Referendumul a avut cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice interne ale USR, în total exprimându-și votul 12.106 membri USR (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019). Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezența la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%. 

Astfel, România are în acest moment o nouă forță de dreapta, alături de PNL: 

“Nu este o schimbare de poziție, ci o consolidare a ei. Atunci când am fost ales președinte, am spus că suntem un partid de centru dreapta și tot ce am făcut în ultimii ani a fost în acest spirit. Am luptat pentru stat de drept, libertăți civile, libertate economică și o aliniere fermă la valorile europene și euro-atlantice. Succesul acestui exercițiu de consultare internă vine să confirme dorința și curajul membrilor USR de a continua și a-și asuma această direcție. Este un pas necesar și așteptat în direcția consolidării unui partid care va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare” a declarat Dan Barna, citat de G4Media. 

În documentul programatic al echipei lui  Barna, publicat pe 10 ianuarie, se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Documentul respectiv explică opțiunea de centru-dreapta:

”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”.

”Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”, se mai arată în document.

Cele 5 principii de guvernare din documentul publicat:

1. Libertatea individului este fundamentală
2. Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
3. Modernizare liberală cu puterea comunităților
4. Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
5. Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.