Regimul Erdogan, toxic la propriu. Autocratul turc distruge mediul înconjurător: numărul electrocentralelor care vor polua fără opreliști

  • ACP
  • Nov 26, 2019, 20:33
  • 521

Parlamentul Turciei a aprobat zilele trecute o lege care arată cât de puțin sunt preocupați politicienii turci de problemele de mediu din țara lor. Parlamentarii partidului de guvernământ AKP, împreună cu cei aliați lor din partidul naționalist MHP, au aprobat un amendament care permite amânarea cu doi ani și jumătate a utilării cu filtre performante pentru 15 electrocentrale de mare capacitate.

Asta nu s-ar fi putut întâmpla dacă parlamentarii opoziției ar fi participat la ședință, dar se pare că nici aceia nu au fost interesați de problemele de mediu ale țării lor. Privatizate în 2013, centralele termoelectrice au avut termen până în 2019 să își monteze filtre performante și instalații de tratament a gazelor produse, pentru reducerea emisiilor toxice (citiți mai multe AICI).

Deși au existat reclamații din partea celor care locuiesc în zonele din jurul centralelor, din cauza toxinelor aruncate în atmosferă, care sunt prezente în doze de multe ori mai mari decât admit normele de siguranță, politicienii turci nu s-au arătat interesați de pericolul produs de funcționerea centralelor fără sistemele de filtrare și tratare a emisiilor toxice. Deși, după unele surse, statul turc a oferit stimulente financiare consistente pentru centralele în discuție în valoare de 97 milioane dolari în 2018 și 116 milioane în primele zece luni ale anului în curs, banii nu s-au îndreptat către modernizare și montarea sistemelor de filtrare și tratare.

După datele oferite de Asociația Medicală a Turciei (TTB), dacă nu sunt folosite filtrele și sistemele de tratare a gazelor, o centrală termoelectrică de 100 megawați care arde cărbuni produce într-un an 45.000 tone de dioxid de sulf, 26.000 tone oxizi de azot, 750 tone monoxid de carbon, 32.500 tone particule solide, 5.660 tone de cenușă (citiți mai multe AICI).

Cele 15 centrale din Turcia sunt:

- Çanakkale / ÇAN 18 Mart Thermal Plant
- Şırnak / Silopi Thermal Plant
- Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Thermal Plant
- Karabük / Kardemir Thermal Plant
- Kütahya / Tunçbilek Thermal Plant
- Kütahya / Seyitömer Thermal Plant
- Manisa / Soma A Thermal Plant
- Manisa / Soma B Thermal Plant
- Sivas / Kangal Thermal Plant (1st and 2nd units)
- Zonguldak / Çatalağzı Thermal Plant
- Ankara / Çayırhan Thermal Plant
- Muğla / Yeniköy Thermal Plant
- Muğla / Kemerköy Thermal Plant
- Bursa / Orhaneli Thermal Plant
- Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Thermal Plant

În acest timp sunt politicieni europeni proeminenți care încă mai acuză retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris pentru reducerea emisiilor de carbon, deși administrația de la Washington înțelesese foarte bine realitatea: parte din țările care l-au semnat nu au nici cea mai mică intenție să respecte înțelegerea semnată, acordând atenție problemelor mediului.