Relatarea unui medic de la Urgențe despre mediul INFERNAL de muncă la care e supus: Înjurături, presiuni, trafic de influență! Totodată, mulți pacienți apelează la UPU deși NU au nevoie!


Relatarea unui medic de la Urgențe despre mediul INFERNAL de muncă la care e supus: Înjurături, presiuni, trafic de influență! Totodată, mulți pacienți apelează la UPU deși NU au nevoie!

Chiar dacă au existat și cazuri de medici care nu și-au făcut treaba cu profesionalism, trebuie să aducem la lumină și situațiile în care medicii dau de tot felul de obstacole în calea îndeplinirii misiunii lor. 

Astăzi vă prezentăm cazul unui medic din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova, Doriana Mustafa. Aceasta semnalează că este nevoită să consulte pacienții printre înjurături, amenințări și trafic de influență. Totodată, medicul atrage atenția că inclusiv componenta tehnologică lasă de dorit, căci computerul tomograf este nefuncțional de două luni. 

Mai mult, dorim să subliniem un alt factor care face grea munca de medic la Urgențe în România și anume faptul că o mare parte dintre cetățeni nu dispun de o cunoaștere de bază privind sistemul de sănătate și mai ales rolul medicului de la urgențe. Astfel, sunt mulți cetățeni care apelează la Unitatea de Primiri Urgențe deși starea lor de sănătate nu necesită acest lucru, aspect semnalat și de doctorul din Craiova: "Pacienți bolnavi de luni sau ani, nerăbdători să fie investigati, mulți bătuți, mulți băuți, chiar și un medic urolog ce m-a amenințat, cerându-mi să-i suturez o plagă fiului său de 18 ani, chiar din minutul în care a intrat în UPU... Pacienții gravi tac, nu au putere să fie revendicativi... cei mai dezavantajați în fața sistemului...Am avut o gardă minunată...".

De asemenea, și medicul de la secția Radiologie-Imagistică Medicală de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Laura Iosub, confirmă că mulți dintre pacienții care apelează la UPU nu sunt de fapt urgențe medicale: "Situația asta în care oamenii confunda UPU cu o policlinică e prezentă peste tot. Vorbesc din proprie experiență. Din totalul pacienților care se prezintă sau chiar solicită ambulanță care să-i aducă în serviciul UPU, foarte puțini sunt într-adevăr urgențe medicale. Restul sunt bolnavi cronic, vor controale, etc".

Redăm mesajul medicului din Craiova:

"Am fost înjurată, amenințată, supusă traficului de influență, presiunii de a rezolva cazuri fără investigații corespunzătoare... deși lucrez în UPU unde sunt protejată (de paznici sexagenari, cu AVC) avem CT (nefuncțional de două luni), radiologie, toți pacienții (fără pile) sunt egali și nimeni nu încearcă să-mi influențeze actul medical! 

Pacienți bolnavi de luni sau ani, nerăbdători să fie investigati, mulți bătuți, mulți băuți, chiar și un medic urolog ce m-a amenințat, cerându-mi să-i suturez o plagă fiului său de 18 ani, chiar din minutul în care a intrat în UPU... Pacienții gravi tac, nu au putere să fie revendicativi... cei mai dezavantajați în fața sistemului...

Toată lumea cere atenție instant deși eu am doar două mâini, două urechi, doi ochi și, din păcate, un singur cap...

O zi minunată!!! Sper ca mâine să am din nou putere...", spune Doriana Mustafa.

În acest context, deptatul USR Emanuel Ungureanu menționează că va declanșa peste câteva zile o campanie de informare a cetățenilor cu privire la rolul pe care îl UPU și medicul de la urgențe. Mai mult, parlamentarul evidențiază criza de personal din sistemul medical, iar astfel este de datoria noastră să ne mobilizăm în jurul medicilor profesioniști și de caracter și să-i ferim de abuzuri și epuizare.

"UPU înseamnă, URGENȚĂ, NU Policlinică fără plată!

Situația medicilor în UPU este catastrofală, presiunile la care sunt supuși de foate mulți cetățeni cu adevărat iresponsabili, care își bat joc de ideea de Urgență, este uriașă.

Voi declanșa peste câteva zile o campanie susținută de informare a cetățenilor cu privire la rolul pe care il are Unitatea de Primiri Urgențe si medicul urgentist.

Trăim o dramă ca națiune, statul mafiot a alungat 15000 de medici în ultimii 13 ani, un genocid pentru care nu răspunde nimeni.

Este obligatoriu să ne mobilizăm in jurul medicilor profesioniști și de caracter si să-i ferim de abuzuri și epuizare.

Parte din lupta noastră pentru supravietuire, ca națiune", declară Emanuel Ungureanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.