„Releul” Alina Mungiu-Pippidi, la apogeul delirului pesedist: protestatarii din 10 august 2018, niște „mardeiași” chemați în Piața Victoriei de niște „psihopați”/„Nu aveai de ce face dosar penal că nu murise nimeni”


„Releul” Alina Mungiu-Pippidi, la apogeul delirului pesedist: protestatarii din 10 august 2018, niște „mardeiași” chemați în Piața Victoriei de niște „psihopați”/„Nu aveai de ce face dosar penal că nu murise nimeni”

Într-un editorial publicat pe siteul pe care îl coordonează, România Curată, și care era cândva chiar o platformă online decentă, cu anchete documentate și bine scrise, politoloaga cu discurs și preferințe specifice publicului antenist Alina Mungiu-Pippidi nu doar pune la îndoială prezența onestă a „diasporei” la protestul din 10 august 2018, ci spune că la evenimentul organizat de niște „psihopați” au venit niște „mardeiași” ca să dea jos guvernul Dăncilă.

„Nicio organizație din diaspora nu a organizat-o, politicienii l-au plătit pe unul cu o rulotă să facă atmosferă și să prindă în plasă cîțiva exilați mai dezorientați cu peisajul authoton și fără să-și dea seama că sunt folosiți fără scrupule, niște psihopați pe net i-au chemat la luptă cu pumnii pe mardeiașii lor ca să dea jos guvernul Dăncilă”, scrie Pippidi, cândva una din cele mai respectate și mai tranșante voci ale societății civile, în prezent considerată însă, grație discursurilor sale publice halucinante, apropiate de propaganda de tip Antena3 sau România TV, o ridicolă trompetă pesedistă, care a atins culmile abjecției lăudându-l bălos pe infractorul Liviu Dragnea.

Mai mult, în același editorial, Mungiu-Pippidi consideră că nici măcar nu existau suficiente motive pentru întocmirea unui dosar penal.

„Nu aveai de ce face dosar penal că nu murise nimeni, ce trebuia să facem era un exercițiu de reconciliere pe de o parte și o demascare a instigatorilor, pe de alta. Dacă în locul guvernului Dăncilă era guvernul Boc sau guvernul Orban, tot așa s-ar fi petrecut lucrurile. Jandarmii sunt trimiși și azi să împingă protestatarii COVID în Victoriei și e firesc.

Divizia servicii din presă, care ia salariu din bani publici ca să trolleze (ajunși pe aici vor vota negativ convinși la acest articol și vor ponta în carnețel încă o zi de muncă pentru asta) a consumat un pic mai multă energie și a urlat să se înceapă anchetă penală.

Opinia publică fabricată de ei, deși se vedea că nu lipsise aproape niciun membru din guvernul Cioloș de la manifestarea cu pricina, care fusese deci a partidelor de opoziție în primul rînd, a ținut-o langa cu reprimarea ‘diasporei’. Nu e de mirare că nu au fost răniți din diaspora, avînd în vedere ce puțină lume din diaspora a fost acolo și aceia puțini nu au fost în rîndul unu să intre în clădire sau să se împingă în jandarmi.”, mai scrie politoloaga. Editorialul poate fi citit integral AICI.

Vă reamintim că la primele proteste de amploare din Piața Victoriei, în iarna lui 2017, determinate de asaltul coaliției PSD-ALDE asupra justiției, Alina Mungiu-Pippidi își exprima public dubiile legate de spontaneitatea demonstrațiilor și spunea că nu înțelege cine și cum le organizează.

Mai mult, ea sugera că în spatele lor s-ar fi aflat interese ale serviciilor secrete, fără să aducă însă și vreo dovadă în acest sens.

"Sunt sigură că oamenii care au ieșit în stradă sunt de bună credință, dar aș vrea să știu și eu cine i-a chemat. Noi organizăm demonstranții de la Roșia Montană încoace; să se ajungă la viteză la care aceste evenimente au strâns 10.000 de oameni (participanți pe Facebook - n.red.) nu e ușor, ai avea nevoie de niște relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Și releele acelea nu prea aparțin societății civile, să știți (...) Sunt ONG-uri care iau bani mulți și sunt atașați pe lângă un Doi și-un sfert (Departamentul de Informații și Protecție Internă din MAI - n.red.), de exemplu", spunea Pippidi într-o intervenție la B1 TV, în ianuarie 2017, stârnind o avalanșă de glume și ironii pe Facebook apropo de „relee”.

Mungiu-Pippidi, despre Dragnea: „Dragnea nu este deci cu nimic superior ălora dinainte, dar nici nu este inferior. Dragnea nu e un monstru, nu a chemat el minerii pe noi. A pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă, asta e părerea mea. În locul lui Dragnea se va alege Marian Oprişan sau un altul ca el. Ce nu vrea lumea să înţelegă este măsura în care Dragnea e reprezentativ pentru această clasă de oameni, votanţii din oraşul mic, mijlociu şi chiar mare din România, pentru că Gabriela Firea ne-a bătut la Bucureşti cum n-am fost bătuţi în viaţa noastră. Cum a câştigat PSD pentru prima oară data trecută în toate categoriile de educaţie? Că sunt ei foarte răi? Ei au fost răi dintotdeauna, iar acum sunt mai buni decât au fost vreodată, să mă ierte Dumnezeu! Eu am avut zeci de procese cu PSD. Dragnea nu dă pe nimeni în judecată, nici Tăriceanu. Aceşti „dictatori“, aceşti „tirani“, aceşti „nenorociţi“. Toată lumea zice despre ei că sunt corupţi, dar poţi să faci asta fără niciun cost şi ca atare sunt extraordinari de mulţi viteji în România. Toată lumea e mult mai antipesedistă decât mine, sunt foarte impresionată”. (Ziar de Iași, martie 2018)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.