Renunță ALDE la guvernare? Răspunsul politologului: "Pleacă ursul de la miere?"


Renunță ALDE la guvernare? Răspunsul politologului: "Pleacă ursul de la miere?"

S-a discutat intens zilele acestea despre tema plecării partidului lui Tăriceanu 4% de la guvernare. Privind acest subiect, politologul Cristian Pîrvulescu a atras atenția că se îndoiește că ALDE va face acest pas, căci va pierde accesul la resurse și va pleca cu un handicap major în privința alegerilor locale din luna mai a anului 2020.

Totodată, analistul politic a punctat faptul că plecarea ALDE de la guvernare în perspectiva prezidențialelor ar reprezenta în orice caz o mișcare pierzătoare. 

"Pleacă ursul de la miere? Mă îndoiesc. ALDE dacă pleacă de la guvernare nu are șanse mari să câștige președinția. În schimb, toate resursele pe care participarea la Guvern le asigura nu vor mai fi. În acel moment, aleșii locali, nu foarte mulți, ai ALDE se vor reorienta. Aleșii locali sunt interesați întotdeauna să aibă acces la resurse mai ales înaintea alegerilor locale care vor fi anul viitor în mai. 

Este o strategie de negociere. PSD împreună cu Viorica Dăncilă rezistă acestei presiuni pe care o face ALDE. ALDE va fi într-o situație delicată în momentul în care va trebui să explice de ce nu părăsește guvernarea. Sau dacă va dori să facă o demonstrație mizând spre exemplu pe o posibilă victorie sau calificare în turul II la alegerile prezidențiale va merge până la capăt, dar va pierde. Va pierde pentru că este un partid de lider, care depinde întru totul de cariera politică a domnului Tăriceanu care nu este în cel mai bun moment al existenței sale politice", a spus politologul la Digi24. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.