Revoltă populară! China comunistă a declașat GENOCIDUL cultural în Mongolia Interioară. Autoritățile chineze interzic folosirea limbii mongole la cursuri, dar și cărțile și publicațiile în această limbă


  • ACP
  • Aug 31, 2020 18:47
  • 2402
Revoltă populară! China comunistă a declașat GENOCIDUL cultural în Mongolia Interioară. Autoritățile chineze interzic folosirea limbii mongole la cursuri, dar și cărțile și publicațiile în această limbă

Zilele trecute au avut loc proteste de mare amploare în nordul Chinei din cauza hotărârii autorităților chineze de a opri predarea în limba mongolă în școlile din regiunea Mongolia Interioară.

Părinții și elevii aparținând comunității etnice mongole s-au înfruntat cu poliția în jurul școlilor din principalele orașe ale regiunii, Hohhot, Ordos și Tongliao. Mama unui elev din Liga Xilin Gol, care a stat de vorbă cu un reporter al Radio Free Asia, a estimat că aproximativ 80% din cei 23 de milioane de etnici mongoli din regiune participă la mișcarea de nesupunere civilă și la protestele legate de noua politică lingvistică impusă de la Beijing. 

„Nu ne mai trimitem copiii la școală”, a spus ea. „Mongolii din întreaga regiune autonomă mongolă se revoltă”. Elevii din întreaga regiune care au mers inițial la cursuri și-au forțat ieșirea din școli prin cordoanele poliției, care fuseseră concepute pentru a-i ține înăuntru, pentru a se alătura părinților care protestau în afara școlilor. Cu clasele goale și cu părinții și elevii pe străzi, poliția a intervenit brutal, bătând și reținând sute de protestatari în jurul școlilor, pe mulți alții plasându-i sub supraveghere rezidențială (o formă de arest la domiciliu), după cum a relatat Centrul de Informare pentru Drepturile Omului din Mongolia Inferioară, care are sediul în New York. 

Autoritățile au început, de asemenea, o campanie de cenzură la nivelul întregii regiuni prin închiderea grupurilor mongole de pe aplicația WeChat și prin eliminarea cărților în limba mongolă de pe rafturile librăriilor și bibliotecilor. ”Represiunea este foarte gravă”, a declarat sâmbătă pentru Radio Free Asia păstorul etnic mongol Bukhbataar din Urad Middle Banner. „Peste 70 de grupuri de mongoli au fost închise până seara.”

Dar acțiunile represive ale autorităților comuniste chineze nu îi sperie pe etnicii mongoli – în fața unei școli, elevii îngenuncheați în uniforme școlare au strigat: ”Limba noastră este mongolă, iar patria noastră este Mongolia pentru totdeauna! Limba noastră maternă este mongola și vom muri pentru limba noastră maternă! Alături de părinți și copii, povestitorii tradiționali în limba mongolă au început să-și folosească forma de artă pentru a face apel la toți etnicii mongoli să se opună noii politici și să salveze limba mongolă.

„De zeci de mii de ani, limba noastră maternă este mongola”, a cântat unul dintre ei, într-un videoclip postat pe YouTube. „Cum putem accepta chineza ca limbă maternă?”

Mare parte dintre artiștii, formațiile și cluburile sportive din sudul Mongoliei trimit declarații comune pentru a protesta împotriva noii politici lingvistice care urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2020, relateaza Radio Free Asia.

Dar ceea ce complică și mai mult lucrurile pentru Beijing este faptul că mulți dintre oficialii din regiunea Mongolia Interioară și dintre polițiștii de origine mongolă refuză să execute ordinele care privesc impunerea limbii chineze în locul celei mongole, cum fac de altfel și cei din inspectoratele școlare. Se estimează că aproape jumătate din forțele de poliție din Bairin Right Banner sunt etnici mongoli care refuză să ia parte la orice activități oficiale de propagandă, ori să aresteze protestatarii.

În fața acestui front comun, Beijingul nu are foarte multe soluții. Să încerce să temporizeze totul o perioadă și apoi să acționeze cum a făcut-o în Hong Kong, în condițiile în care școala a început deja de la 1 septembrie, nu prea mai e posibil. E mai greu de crezut că guvernul comunist poate face pasul înapoi, permițând iar desfășurarea cursurilor în limba mongolă și admițând victoria etnicilor mongoli, ceea ce ar da speranțe și uigurilor că lupta împotriva Beijingului poate fi până la urmă câștigată. Singura soluție care pare să fie la îndemână comuniștilor în situațiile complicate este genocidul. Dacă acum se vorbește doar despre genocidul cultural din provincia populată de etnici mongoli, e foarte posibil ca anul următor să auzim despre lagărele unde sunt închiși și uciși cu milioanele mongolii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.