Revoltător și intolerabil! De la o lună la alta plătim tot mai multe pensii speciale. Ministrul Budăi, indiferență totală față de presiunea opiniei publice: „Îmi asum”


Revoltător și intolerabil! De la o lună la alta plătim tot mai multe pensii speciale. Ministrul Budăi, indiferență totală față de presiunea opiniei publice: „Îmi asum”

Cu toate că opinia publică este tot mai nemulțumită și solicită tot mai vocal reducerea sau chiar eliminarea pensiilor speciale, numărul de beneficiari de acest tip de pensii nesimțite era, la finele lunii mai 2019, de 9.303 persoane, în creștere cu 14 persoane față de luna precedentă, conform datelor centralizate de Casă Națională de Pensii Publice (CNPP), preluate de ziare.com.

Cei mai mulți, respectiv 3.790, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 18.180 lei(18.150 de lei în aprilie), din care 16.997 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferența din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României beneficiau 849 de persoane. Pensia medie era de 5.531 lei, din care 3.367 lei suportați de la bugetul de stat.

În ceea ce privește beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 806 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.451 de lei (2.694 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.452 pensionari, iar pensia medie se ridică la valoarea de 10.875 lei, din care 7.694 lei suportați din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 604 persoane, media fiind de 7.747 lei, din care 4.335 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.802 pensionari, pensia medie fiind de 4.233 lei, din care 2.554 lei suportați din bugetul de stat.

Proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale, depus de USR la Senat în octombrie 2017, este blocat de peste un an de zile în Camera Deputaților.

„Coaliția PSD-ALDE refuză sistematic, deși știu foarte bine că avem un sistem bolnav de pensii, în care toată lumea contribuie la fel, dar unii mai cu moț primesc mai mult. Cea mai mare pensie specială este de peste 55.000 de lei pe lună în condițiile în care există, din păcate, mulți pensionari care trebuie să se decurce cu doar 600 de lei. PSD și ALDE dovedesc lașitate extremă blocând acest proiect deoarece nu vor ca românii să vadă că apără pensiile speciale de zeci de mii de lei pe lună”, a declarat Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

"Din cele 9.312 pensii, undeva la 5.306 sunt la peste 10.000 de lei, iar restul de 4.000 sunt la sub 10.000 de lei. Şi o parte din aceste pensii sunt pe bază de contributivitate, completarea vine de la bugetul de stat. Din această valoare nu intră România în colaps sub nicio formă, de fapt din toată valoarea pensiilor a celor 5 milioane de pensionari nu intră România în colaps. Probabil se discută mai mult de moralitate. Atâta timp cât în baza de jos avem foarte multe pensii mici, noi acolo trebui să lucrăm şi să ne concentrăm", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi pentru Antena3.

Întrebat de ce a fost nevoie de ordonanţă pe Codul administrativ pentru pensiile din administraţia locală, Budăi a răspuns că la ora actuală sunt primari care avut mai multe mandate şi au ieşit cu pensii de 1.200-1.400 de lei.

"Eu îmi asum ceea ce spun. Sunt oameni care au fost 4-5 -6 mandate primari, a căror perioadă nu a fost perioadă de contributivitate şi s-a calculat pe ceea ce au lucrat. Au (pensie n.r.) 1.200 - 1.400 de lei.(...) Dacă vrem în administraţia publică oameni care să îşi asume dezvoltarea unei unităţi administrativ-teritoriale cred că trebuie să ieşim un pic din ipocrizie şi să fim conştienţi că acel om trebuie să fie bine reprezentat şi bine îmbrăcat şi să aibă gândul doar la acea unitate administrativ-teritorială", a explicat ministrul Muncii. 

În opinia sa, toate partidele din opoziţie au ieşit acum "cu chestia cu pensiile speciale şi lovesc în noi cu pensiile speciale", deşi toţi europarlamentarii din opoziţie ar putea să propună, inclusiv la nivelul UE, proiecte de renunţare la indemnizaţiile de serviciu după încheierea mandatului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.