Revoltător! Statul român nu-i permite lui Adrian Coman să voteze pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex


Revoltător! Statul român nu-i permite lui Adrian Coman să voteze pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex

Votul este unul dintre principiile de bază ale democrației care dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ să își exercite activ ori pasiv dreptul de vot, adică să-și aleagă reprezentanții. În ciuda faptului că la noi votul universal a fost introdus în 1918, astăzi el pare să fie preferențial. În mod absolut stupefiant, statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex.

La începutul anului, Adrian Coman a solicitat la Consulatul României la New York reînnoirea pașaportului. A completat un formular online, unde s-a declarat căsătorit la întrebarea obligatorie privind statutul civil. După ce a completat formularul, bărbatul de 47 de ani a depus ca anexă o copie a certificatului de căsătorie, de unde rezultă că partenerul său este de același sex, scriu jurnaliștii de la Libertatea.ro.

După câteva zile, reprezentanții Consulatului l-au anunțat că Ministerul Afacerilor Externe nu poate procesa cererea lui, întrucât certificatul său de căsătorie nu are corespondent legal în regimul actelor de stare civilă emise de statul român. ”Atât timp cât dumneavoastră ați solicitat emiterea unui nou pașaport și ați precizat de bunăvoie faptul că sunteți căsătorit cu o persoană de același sex, autoritățile române nu pot emite un pașaport în aceste condiții”, se arată în răspunsul oficial semnat de consulul României la New York, Cătălin Dancu.

Adrian a cerut explicații atât de la MAE, cât și de la Direcția de Pașapoarte, respectiv Direcția pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI. De la toate instituțiile au venit aceleași răspunsuri: statul român nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex, chiar dacă au fost oficializate în alte țări. Adrian are însă posibilitatea să nu-și declare statutul civil, pentru că legea nu l-ar obliga să facă asta.

Anterior, Adrian Comand și partenerul său, Clai Hamilton, au dat în judecată statul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu i-a recunoscut dreptul la reședință lui Clai. Instanța europeană a dat câștig de cauză cuplului. Povestea lor a ajuns în publicații precum ”The Guardian” ori ”The New York Times”. Așa se face că în timp ce în UE este apreciat pentru lupta pe care o duce în recunoașterea unor drepturi, statul român nu îi dă pașaport, pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.