RFI: Kovesi rămâne singură în cursa spre șefia Parchetului European. Candidatul francez va fi numit în altă funcție

Publicația RFI informează că Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursa către șefia Parchetului European. Contracandidatul ei, procurorul francez Jean-François Bohnert, va fi numit la șefia Parchetului Național Financiar, post pentru care a fost audiat în data de 11 iulie. 

Parchetul Național Financiar este echivalentul DNA-ului din Româna. Bohnert a fost favorizat de Macron pentru șefia Parchetului Național Financiar. Astfel, Jean-François Bohnert este practic retras din cursă de Franța, informează rfi.ro

Amintim că au existat disensiuni între Parlamentul European și Consiliul UE la negocieri pe perioada primăverii. Parlamentul Europan a susținut-o constant pe Kovesi, în timp ce Consiliul UE a rămas de neclintit privind suținerea lui Bohnert. 

De subliniat că deși situația se simplifică pentru Kovesi, mai există o serie de proceduri interne ale Consiliului UE destul de complicate. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat.  Acela va trebui audiat de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic. 

În primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franța este așteptată ca în zilele viitoare să exprime o susținere publică pentru Kövesi.