"Roata motrice" și-a dat demisia din PLUS pentru a nu mai afecta imaginea partidului


"Roata motrice" și-a dat demisia din PLUS pentru a nu mai afecta imaginea partidului

Controversata Oana Bogdan, "roata motrice" a PLUS, și-a dat demisia din partid pentru a se întoarce la Bruxelles unde conduce un birou de arhitectură. Un alt motiv al demisiei este reprezentat de subiectele pe care le promova și care aduceau un prejudiciu de imagine partidului lui Dacian Cioloș: "Demisionez nu numai din BN, ci și din CN și din PLUS, pentru că vreau să fiu din nou liberă să scriu și să vorbesc despre subiectele pe care eu le consider importante, dar care nu sunt încă delicate în România, fapt care ar putea să afecteze partidul atât timp cât eu sunt asociată cu PLUS", a subliniat Oana Bogdan. 

Episodul prin care Oana Bogdan a prejudiciat cel mai mult imaginea partidului lui Dacian Cioloș este cel în care a susținut că renunțarea la proprietate ar fi un pas important pentru omenire.

CITIȚI ȘI: Un nou delir COMUNISTOID al Oanei Bogdan, ”roata motrice” a PLUS. De la arhitecții Uniunii Sovietice la ”creșterea stării de bine a oamenilor”

"Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele", a fost comentariul Oanei-Maria Bogdan.

Totodată, Oana Bogdan a stârnit amuzament atunci când pe tema combaterii poluării a identificat cel mai major impediment și anume fasolele. 

"Ministrul britanic al schimbării climatice, Lady Verma, a avertizat populația să mănânce mai puțină fasole pentru a reduce flatulențele, deoarece metanul emanat prin flatulație este un factor cauzator al încălzirii globale.(...) De fapt, flatulențele, sau „bășinile”, cum vreți să spuneți, sunt dovedite științific ca fiind cel mai puternic poluant. Nu doar cele umane, dar și cele animale. Asta nu înseamnă că eu personal aș veni cu propuneri de a mânca mai puțină fasole sau de a introduce taxe sau accize", spunea Oana Bodan. 

Comunicat PLUS: Oana Bogdan, membru în Biroul Național PLUS, și-a dat demisia din partid. După cum chiar ea a explicat într-o scrisoare adresată membrilor Consiliului Național, demisia ține de nevoia de a fi mult mai prezentă la Bruxelles, unde Oana conduce un birou de arhitectură de succes. Ultimii trei ani, dedicați României, au ținut-o departe de conducerea firmei pe care a înființat-o. Faptul că, astăzi, Oana a ales să se implice mai mult în proiecte care țin de arhitectură nu înseamnă că ea a abandonat sau a întors spatele PLUS. Dimpotrivă. Oana și PLUS se vor regăsi cât de curând în proiectul de reînnoire a Europei.

Scrisoarea Oanei Bogdan către PLUS:  Dragi colegi din Biroul Național, Consiliul Național și Secretariatul General,

După trei ani de implicare în România, biroul meu de arhitectură de la Bruxelles are nevoie de mine 100%. În acești trei ani, am fost ruptă între a urma credință unui bine comun în România și nevoia de a-i proteja pe cei care mi-au fost alături în Belgia. Astăzi a venit timpul să mă întorc la proiectele și oamenii care au plătit prețul încercării mele de a construi un bine comun în România.

Această întoarcere la ceea ce făceam înainte să fiu parte a guvernului Cioloș mă împiedică să-mi fac treaba în BN așa cum ar trebui să și-o facă un membru al acestui for de conducere. Așadar, demisionez din BN ca să fac loc altcuiva (din CN), un om care ar ajuta partidul mult mai mult decât aș putea-o face eu în aceste momente critice, până la Convenția Națională, și îi mulțumesc lui Dacian că mă înlocuiește imediat. PLUS are nevoie de un BN întărit și prompt acum.

Demisionez nu numai din BN, ci și din CN și din PLUS, pentru că vreau să fiu din nou liberă să scriu și să vorbesc despre subiectele pe care eu le consider importante, dar care nu sunt încă delicate în România, fapt care ar putea să afecteze partidul atât timp cât eu sunt asociată cu PLUS.

Părăsesc PLUS într-un moment în care misiunea mea de a ajuta la construirea fundației partidului poate fi considerată încheiată. Avem un lider european și patru europarlamentari, avem principii, mii de membri și structuri în teritoriu, suntem organizați on-line și finalizăm mult promisul eco-sistem digital PLUS etc.

Astăzi mă întorc la mine. Dar nu voi uita faptul că o parte din mine s-a format în acești trei ani în care m-am luptat pentru Roșia Montană, m-am ciocnit în guvern cu minți înguste și rău voitoare, dar am și muncit cot la cot cu oameni excepționali, am susținut Platforma România 100 cu tot ce am putut, am ieșit la proteste, am pus suflet, timp, energie și bani în fondarea Mișcării România Împreună și în conceperea și creșterea PLUS. Vă mulțumesc pentru fiecare din acești trei ani, ultimul petrecut zi și noapte în România, pentru și cu PLUS.

Mă doare faptul că trebuie să-mi iau la revedere acum, dar sper să ne regăsim în proiectul de reînnoire a Europei cât de curând. Și mai sper că, dacă tot nu am reușit să vă las fără proprietăți, măcar v-am lăsat fără dubii în ceea ce mă privește: a pleca când încă te mai doare înseamnă a nu renunța.

A voastră,

Oana Bogdan

Cum o caracteriza Dacian Cioloș pe Oana Bogdan imediat după scandalul stârnit de ideea acesteia privind renunțarea la proprietate: 

Caracterizarea făcută Oanei Bogdan de către Dacian Cioloș:

Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanță, omenie și justețe.

E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă și ordonată pe care o cunosc. În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuții despre modul în care patrimoniul material și cel imaterial pot oferi valoare societății și pot contribui la dezvoltare, pentru a înțelege că am de-a face cu o femeie nu doar foarte competentă, care vorbea din propria-i experiență (arhitect consacrat în Bruxelles, membru al Comisiei de experți UNESCO al orașului Bruges), dar și cu o vizionară și o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate.

Acea primă impresie s-a transformat în certitudine în 2017, când a decis să fie unul dintre inițiatorii Platformei civice România 100 și apoi, în 2018, unul dintre cei nouă fondatori ai proiectului politic RO+ care s-a concretizat, acum două luni, în PLUS. Iar la începutul anului trecut, a lăsat propriul birou de arhitectură și urbanism din Bruxelles pe mâna salariaților și s-a întors în România.

A fost și este roata motrice în jurul căreia s-a construit echipa executivă care a dat formă și substanță proiectului politic RO+ devenit, mai apoi, PLUS.

Oana are o capacitate înnăscută de a atrage oameni inovatori, entuziaști, determinați, cu spirit de echipă. Și face asta pentru că deține ea însăși aceste calități. 

Ea este, acum, membru al Biroului Național al partidului, responsabilă cu inovarea și cu integrarea ideilor care – aparent disparate – capătă coerență și direcție clară atunci când ajung pe mâna ei.

Cu toate că ar fi avut profilul perfect, a decis să nu candideze la europarlamentare, pentru a se dedica în totalitate construirii partidului și, prin asta, proiectului prin care România poate deveni o țară din care nu doar să nu vrei să pleci, dar o țară în care să te întorci – așa cum a făcut-o și ea.

Oana este un arhitect vizionar, pentru care forma lumii construite de om trebuie să reflecte armonia interioară din noi înșine. De aici, și preocuparea sa constantă pentru Om si pentru bunăstarea lui.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.