România, amenințată de coronavirus! 6 sfaturi vitale de care românii trebuie să țină cont


România, amenințată de coronavirus! 6 sfaturi vitale de care românii trebuie să țină cont

Expertul în sănătate, Vlad Mixich, membru în conducerea Agenției Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, atrage atenția printr-o postare pe Facebook că "România este astăzi mai expusă infecției cu #coronavirus decât în urmă cu 48 de ore". Precizările lui Vlad Mixich vin în contextul în care Italia este asediată de epidemie, iar fluxul de persoane care călătoresc din Italia în România reprezintă un factor important care ar putea determina apariția coronavirusului în țara noastră. Cu un bilanț de 157 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus și trei decese, Italia este țara din Europa cel mai dur lovită de epidemia din China.

În acest context, Vlad Mixich are o serie de sfaturi pentru români:

1. Spălăm des mâinile!

2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!

3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

4. Măștile de față trebuie obligatoriu folosite de cei cu simptome sau care au intrat în contact cu bolnavi. Ele nu sunt prea eficiente în a ne proteja dacă sunt purtate de cei sănătoși. 

5. Persoanele a căror viață/sănătate depinde de administrarea zilnică a unor medicamente sunt sfătuite, în astfel de cazuri, să se asigure că au rezerve pentru câteva săptămâni.

6. Aveți încredere în medicul vostru și în ce comunică autoritățile de sănătate publică. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dăunează grav sănătății!

Mai mult, Vlad Mixich transmite Ministerului Sănătății o solicitare în sensul intensificării campaniilor de informare la nivel național cu privire la coronavirus: "Atât eu, cât și medicii și specialiști activi pe rețelele sociale, avem resurse limitate în diseminarea acestor informații foarte utile.

Ministerul Sănătății este cel care TREBUIE să se miște rapid în această direcție. Companiile au la rându-le datoria să disemineze către angajații lor informații similare celor prezentate mai sus".

Redăm mesajul lui Mixich:

"România este astăzi mai expusă infecției cu #coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Motivul este înmulțirea numărului de cazuri din Italia, țară către și dinspre care circulă foarte mulți români. Riscul apariției în România a unor focare de infecție cu coronavirus similare celor din Italia este astăzi moderat către crescut.

Repet o informație foarte importantă: severitatea bolii este redusă la cei până în 50 de ani, apoi începe să crească, infecția fiind cea mai periculoasă pentru vârstnici și persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice, etc).

Ce putem face deocamdată: ne spălăm des pe mâini, evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele, STĂM ACASĂ la primele semne care seamănă cu o răceală/viroză.

Deja majoritatea experților în sănătate publică admit că răspândirea acestui nou coronavirus nu va putea fi oprită la o singură regiune geografică. A spus-o, ceva mai voalat, chiar directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentele din ultimele 48 de ore - creșterea numărului de cazuri în Coreea de Sud, Iran și Italia - sunt un semnal că eforturile autorităților trebuie să se focalizeze nu atât pe stoparea răspândirii (care se pare că nu mai este posibilă), ci pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus.

Autoritățile române trebuie, de urgență, să înceapă o campanie masivă de informare a populației cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus în România. Treimea sfântă despre care am scris mai sus:

1. Spălăm des mâinile!

2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!

3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

Această campanie trebuie declanșată acum! Acum, când conștientizarea subiectului este suficient de mare dar nu a apărut panica pentru că încă nu avem cazuri, această campanie va atinge un maxim de eficiență. Atunci când panica va izbucni, va fi prea târziu pentru informare. Atât eu, cât și medicii și specialiști activi pe rețelele sociale, avem resurse limitate în diseminarea acestor informații foarte utile.

Ministerul Sănătății este cel care TREBUIE să se miște rapid în această direcție. Companiile au la rându-le datoria să disemineze către angajații lor informații similare celor prezentate mai sus.

Deocamdată singurele informații autorizate cu privire la coronavirus sunt prezente într-un format (care poate fi muuult îmbunătățit) pe o pagină a Institutului Națonal de Sănătate Publică (linkul AICI).

Alte informații: măștile de față trebuie obligatoriu folosite de cei cu simptome sau care au intrat în contact cu bolnavi. Ele nu sunt prea eficiente în a ne proteja dacă sunt purtate de cei sănătoși. Este foarte puțin probabilă răspândirea virusului prin intermediul pachetelor primite din China.

La ce să ne așteptăm în cazul apariției transmiterii virusului pe teritoriul României: închiderea școlilor/universităților din regiunile respective, anularea majorității evenimentelor publice și chiar suspendarea obligației de a merge la locul de muncă. Persoanele a căror viață/sănătate depinde de administrarea zilnică a unor medicamente sunt sfătuite, în astfel de cazuri, să se asigure că au rezerve pentru câteva săptămâni.

FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru și în ce comunică autoritățile de sănătate publică. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dăunează grav sănătății!

Deocamdată, riscul infecției cu coronavirus pentru europeni rămâne scăzut către moderat, dar este foarte posibil ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să modifice această evaluare în următoarele 24 de ore.

#Covid19 -> toate informațiile de mai sus provin de la instituții medicale/de sănătate publică oficiale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.