România falimentară: singura fabrică de sodă din țară, forțată să își închidă porțile

România a ajuns o țară aflată la coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene atunci când vine vorba de investiții străine și un loc în care potențialii investitori autohtoni își găsesc cu greu debușee din cauza numeroaselor piedici birocratice sau a instabilității financiare. Așa se face că am ajuns în situația tragică în care singurul producător de sodă din România rămas în funcţiune, CIECH Soda România a anunţat că a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea şi că este forţată să continue pregătirile pentru oprirea producţiei.

Compania reclamă că nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preţ rămâne unul mai mult decât dublu faţă de 2018, deoarece „propunerile primite nu sunt unele sustenabile şi nu au răspuns îngrijorărilor CIECH”.

„Ultimele runde de discuţii, desfăşurate săptămâna trecută, nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plăteşte deja, în România, unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghiţite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de preţuri, anterioare, operate de CET.  Chiar şi după o uşoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situaţia unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriaşe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET)”, anunţă compania, într-un comunicat.

Astfel, CIECH Soda România susţine că este obligată să-şi menţină decizia, anunţată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

„CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situaţie în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulţi alţii. Am fost mereu pe deplin dedicaţi găsirii unor soluţii care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică şi nu în ultimul rând speranţa. Am acţionat cu responsabilitate şi am aşteptat acelaşi lucru de la partenerii noştri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluţii sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ţinând cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare şi din partea autorităţilor naţionale. Din păcate, în situaţia actuală, suntem nevoiţi să continuăm pregătirile pentru oprirea producţiei”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Oferta de plecări voluntare, lansată încă din 28 august, a fost semnată, până în prezent, de circa 70 angajaţi din cei 600.

CIECH Soda România este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regională, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzină falimentară, care adunase datorii uriaşe, şi a transformat-o într-un business sustenabil, devenind în timp un factor de echilibru pentru întregul lanţ economic, unul care cuprinde nu doar platforma industrială din Vâlcea, ci şi alţi clienţi şi furnizori din ţară.

Grupul polonez investise peste 550 de milioane de lei în România şi ajunsese la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România.