România, în fața testului democratic al referendumului pentru justiție: "Trebuie să veghem să fie respectat după vot, nu doar să votăm!"


România, în fața testului democratic al referendumului pentru justiție: "Trebuie să veghem să fie respectat după vot, nu doar să votăm!"

Deputatul USR Claudiu Năsui scoate în evidență, printr-o postare Facebook, faptul că de la Revoluție până în prezent s-au organizat șase referendumuri, dintre care două consultative, însă doar unul a fost validat, dar nu a generat niciun efect. 

Claudiu Năsui susține că statul român cere părerea cetățenilor, însă nu ține cont de alegerea lor. Așadar, deputatul invită românii să își exprime punctul de vedere pe tema justiției la referendumul din 26 mai, dar și să fie atenți să se țină cont de alegerea lor. 

 „Noi am votat, lor nu le-a păsat.

Statul nu a respectat până acum niciun referendum consultativ. De la revoluție și până azi, statul român a organizat 6 referendumuri, dintre care 2 consultative. Dintre cele două consultative, unul singur a fost validat, dar tot nu a avut niciun efect.

- 18/19 octombrie 2003 – referendum pentru modificarea Constituției
- 19 mai 2007 – referendum pentru demiterea președintelui
- 25 noiembrie 2007 – referendum pentru votul uninomial
- 22 noiembrie 2009 – referendum pentru parlament unicameral
- 22 noiembrie 2009 – referendum pentru maxim 300 de parlamentari
- 29 iulie 2012 – referendum pentru demiterea președintelui
- 6/7 octombrie 2018 – referendum pentru modificarea Constituției

Deși constituția statului ne spune că poporul ar trebui să fie cea mai mare putere în stat și că el se exprimă prin referendum, vedem că, în practică nu este așa. Ei ne întreabă, noi le răspundem, după care se fac că nu au auzit. Cam așa funcționează referendumurile în statul român.

Primul referendum consultativ, cel pentru votul uninominal, nu a fost validat având o prezență de doar 27%. Deci acolo nu putem pretinde ca referendumul să producă vreun efect.

Al doilea referendum a avut o prezență de 51% și a fost validat. Prima întrebare a sa a fost referitoare la parlament unicameral, a doua a fost referitoare la maxim 300 de parlamentari. La ambele întrebări românii au răspuns covârșitor ‚DA’ (78% și 89%). Cu toate acestea, niciunul nu a fost respectat nici până în ziua de azi. Pur și simplu noi am rămas cu banii dați pentru referendum, cu campania făcută și fără absolut niciun efect. O bătaie de joc totală la adresa noastră, tuturor celor care au votat.

Pe 26 mai urmează alt referendum consultativ, cu alte două întrebări, de data aceasta pe tema justiției. Chiar dacă una dintre întrebări cu greu putea fi aleasă mai prost, dacă ne pasă de lupta anti-corupție, va trebui să votăm. Dacă participarea este sub 30%, referendumul nu va fi validat și neparticiparea va fi folosită ca un argument pentru PSD-ALDE. Dacă referendumul va fi validat, atunci va trebui să acționăm din toate forțele, ca, în sfârșit, voința poporului exprimată prin referendum să fie respectată.

Trebuie nu doar să votăm la referendumuri, ci și să veghem ca ele să fie respectate după vot”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.