Rusia, pe culmile progresului putinist: peste 31% dintre ruși preferă VRĂJITOARELE în locul medicilor! Sărăcie, lipsă de educație și primitivism

  • ACP
  • Aug 26, 2019, 19:18
  • 1051

Un studiu recent prezentat de portalul rusesc Mail.ru Health, face public un lucru greu de imaginat pentru o societate contemporană cât de cât dezvoltată – bună parte dintre ruși, mai exact 31%, au mers la vraci vindecători cel puțin o dată în viață, pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

Pe de altă parte, numai 74% dintre ei merg la medic atunci când au probleme de sănătate, chiar dacă acestea sunt serioase, iar 9% dintre ruși folosesc remedii tradiționale în paralel cu tratamentele prescrise de medici. Nu știm însă câți dintre ruși consideră alcoolul un remediu...

Ceilalți, adică o proporție foarte mare, nu merg la medic orice ar fi, conform informațiilor din presa rusă. De asemenea, 60% dintre ei își aleg singuri medicamentele când se simt rău – mai multe detalii AICI.

Cifrele sunt, fără îndoială, mai rezonabile decât cele din Rwanda, de exemplu, deși, văzute din Europa, par apropiate de cele generale de pe continentul african.

În ceea ce privește speranța de viață a rușilor (71-72 ani), având în vedere obiceiurile lor legate de sănătate, deși a crescut mult în ultimii ani, e clar că este mult sub cea a mediei europene (82 ani) și chiar cu câțiva ani buni sub cea din țara noastră (75 ani), care se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. În schimb, rușii stau mai bine decât africanii în clasamentul amintit – acum, speranța de viață a rușilor e pe undeva între cele înregistrate în Kazahstan și Tadjikistan – mai multe detalii AICI.

Pe de altă parte, presa rusă constată o altă evoluție interesantă – dacă în 1990 doar 21% dintre ei nu credeau în ghicit și magie, acum 42% declară că nu mai cred în acestea. Totuși, potrivit aceleiași surse, 31% dintre ruși cred că ghicitul chiar funcționează, spre deosebire de anii '90, când 48% dintre ei aveau încredere în vrăjitoare, ghicitori și magi – mai multe detalii AICI.

Așadar, Rusia evoluează, chiar dacă o face în felul ei, particular. Probabil, în ceva ani, dacă vor investi în educație și sănătate, vor ajunge unde suntem noi acum. Ceea ce frapează totuși e că țara cu pretenții de mare putere mondială, care vrea să aibă un cuvânt greu de spus în mersul lumii actuale și dă lecții tuturor, se zbate în sărăcie, lipsă de educație, primitivism. Și la unii ca rușii se uită cu ochii holbați derutații de la noi și din Basarabia, considerându-i egali ai celor din țările civilizate, între care ne simțim bine și noi, când privim în jos, către Moscova.