Rusia, posibil amestec în referendumul pentru Brexit din 2016. Premierul britanic urmează să facă public un raport strict secret


Rusia, posibil amestec în referendumul pentru Brexit din 2016. Premierul britanic urmează să facă public un raport strict secret

Premierul britanic Boris Johnson a dat undă verde publicării unui foarte aşteptat raport cu privire la un posibil amestec rusesc în politica britanică, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt.

Întocmit de către Comisia parlamentară însărcinată cu Informaţiile şi Securitatea (ISC), acest raport - de 50 de pagini - vizează activităţi ale Rusiei, inclusiv un posibil amestec în referendumul Brexitului din 2016, în care tabăra ”Leave” a obţinut o victorie prin votul a aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne.

Însă Comisia a fost dizolvată înainte de alegerile legislative anticipate de joi, iar raportul poate fi publicat abia după ce comisia este refăcută, ceea ce ar putea dura mai multe săptămâni.

Membrii Comisiei sunt aleşi de către premier împreună cu liderul opoziţiei laburiste - o alegere care este supusă apoi votului Parlamentului.

Comisia şi-a lansat ancheta în noiembrie 2017 şi i-a prezentat raportul premierului la jumătatea lui octombrie, potrivit fostului său preşedinte, Dominic Grieve.

La începutul lui noiembrie, Guvernului i s-a reporşat faptul că nu a vrut să publice acest raport înaintea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie şi că a invocat probleme de securitate naţională.

Publicarea acestui raport ”nu va aduce artingere organismelor care ne protejează securitatea naţională”, a dat asigurări luni purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Ancheta ISC viza să răspundă unor îngrijorări cu privire la un amestec rus în alegerile americane din 2016 şi la impactul unor campanii de dezinformare provenind din Rusia.

Ea menţiona, de asemenea, otrăvirea unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, în oraşul britanic Salisbury (sud-evest), pe care Londra o atribuie Moscovei.

Rusia a dezminţit orice implicare, însă dosarul a condus la un val de expulzări încrucişate de diplomaţi între Londra şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Moscova, pe de ată parte.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.