ALDE se dezintegrează, iar Pro România abia se mai târăște. Parlamentarii lui Tăriceanu rup ușile PNL, panicați de perspectiva anticipatelor


ALDE se dezintegrează, iar Pro România abia se mai târăște. Parlamentarii lui Tăriceanu rup ușile PNL, panicați de perspectiva anticipatelor

Mai mulţi parlamentari ALDE negociază cu disperare întoarcerea la PNL, speriați de perspectiva alegerilor anticipate în condițiile în care formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să treacă pragul electoral la alegerile europarlamentare, din mai 2019, iar în ultimele luni a rămas fără organizații întregi, scrie Adevărul.

ALDE mai numără în acest moment 23 de parlamentari, cei mai mulţi aflaţi în negocieri avansate cu liberalii, susţin surse politice pentru „Adevărul“. ALDE are şanse infime să ajungă din nou în Parlament, în condiţiile în care în ultimele luni a rămas fără organizaţii întregi. În plus, partidul şi-a pierdut complet busola după ce secretarul general Daniel Chiţoiu a părăsit scena politică pe uşa din dos, ca urmare a accidentului în care şi-au pierdut viaţa două persoane. Chiţoiu, unul dintre cei mai influenţi politicieni în zona de energie, gestiona relaţia dintre conducere şi aleşii locali, dar şi finanţele partidului, fiind unul dintre „locotenenţii“ lui Călin Popescu Tăriceanu. Acum, Chiţoiu e preocupat să scape de puşcărie, nu de viitorul său politic.

În cazul în care vor avea loc alegeri anicipate, liderul PNL Ludovic Orban este dispus să le ofere celor din ALDE o mână de locuri eligibile pentru Parlament, dar şi câteva funcţii în eşalonul doi al puterii, PNL având prima şansă de a guverna în următorii patru ani. De asemenea, în ţară, primarii ALDE care stau bine în sondaje vor candida din partea PNL, iar restul aleşilor vor primi posturi de consilieri locali şi judeţeni. Totuşi, există şi câţiva indezirabili, în fruntea listei negre fiind chiar liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. În primul rând, preşdintele Klaus Iohannis respinge ferm întoarcea lui Tăriceanu, susţin sursele citate. În ultimii ani, Tăriceanu a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui, fiind aliatul PSD împotriva statului de drept. „O alianţă cu ALDE ne-ar diminua scorul electoral, după ce partidul a stat trei ani lângă Dragnea. Dacă l-am lua pe Tăriceanu la bucată, tot am avea de pierdut, chiar dacă el a fost preşedintele PNL în trecut“, susţin surse din conducerea liberalilor pentru „Adevărul“. Articolul poate fi citit integral AICI

Nici partidul fostului premier PSD Victor Ponta, Pro România, nu este într-o situație cu mult diferită de ALDE. Doi foști lideri, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, au trecut recent la PNL, iar fostul premier Mihai Tudose, în prezent europarlamentar, s-a întors în PSD, determinând plecarea altor peste 100 de membri ai filalei Pro România Brăila. Practic o filală importantă a Pro România e efectiv compromisă.

Alături de Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, alţi 14 membri fondatori, parlamentari și coordonatori de filială au demisionat din Pro România, invocând tendinţa de schimbare a idealurilor şi doctrinei partidului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.