Se vorbește prea puțin despre Iuliu Maniu

Printre cei prezenți aseară la comemorarea eroilor martiri Iuliu Maniu și Ion Mihalache a fost și domnul Paul Lăzărescu, director al ziarului ”Dreptatea”, din 1945 până în 1947 și apoi din 1989.

L-am cunoscut în anii 1990 și, de fiecare dată când îl întâlneam, mă emoționau nu numai aleasa ținută morală intactă după ani lungi petrecuți în închisorile comuniste, ci și gândul că, la fel ca Seniorul Corneliu Coposu, Ioan Bărbuș, Șerban Bani Ghica, Cicerone Ionițoiu, face parte din cei ale căror existențe poartă amprenta Iuliu Maniu.

În 8 noiembrie 2010, la evenimentul pe care l-am organizat la Ateneu, la împlinirea a 65 de ani de la prima manifestație anticomunistă din România, domnul Paul Lăzărescu a vorbit despre cum a reușit Iuliu Maniu să păstreze, în condițiile cenzurii agresive a comuniștilor, un ziar de opoziție: ”Ardealul”.

”Se vorbește prea puțin despre Iuliu Maniu”, spunea adesea și încerca, în orice ocazie oferită, să completeze portretul celui mai important om politic român din prima jumătate a secolului XX.

Astăzi, la o zi de când Sfinxul de la Bădăcin a intrat, acum 67 de ani, pe porțile eternității, Pronia Cerească a decis ca domnul Paul Lăzărescu să împlinească 94 de ani.

La mulți ani domnule Paul Lăzărescu, profund respect, admirație și bucurie!