Sebastian Lăzăroiu, propunere radicală: DESFIINȚAREA POLIȚIEI, reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor și reînființarea instituției pe noi fundamente


Sebastian Lăzăroiu, propunere radicală: DESFIINȚAREA POLIȚIEI, reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor și reînființarea instituției pe noi fundamente

Pentru a sări în ajutorul unei sărmane fetițe pline de sânge, polițiștii nu au nevoie de protocoale și instrucțiuni, ci doar de umanitate, subliniază scriitorul și sociologul Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.

Dacă protocolul/instrucțiunile sunt ca polițiștii să se holbeze la o copilă însângerată fără să facă nimic, continuă Lăzăroiu, ”atunci avem o instituție strâmbă și ea nu poate fi îndreptată decât prin desființare-reînființare, cu reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor, a sistemului de sancțiuni și recompense etc. etc”.

Vă prezentăm comentariul sociologului

”Risc să mă repet. În cazul în care polițiștii văd o fată plină de sânge pe stradă, protocolul/instrucțiunile sunt să se holbeze la ea și să nu facă nimic? E foarte important răspunsul la întrebarea asta. Pentru că dacă așa scrie la cărțulie, atunci avem o instituție strâmbă și ea nu poate fi îndreptată decât prin desființare-reînființare, cu reșcolarizarea tuturor angajaților, rescrierea procedurilor, a sistemului de sancțiuni și recompense etc. etc.

Dacă protocolul zice că polițiștii trebuiau să coboare din mașină, să întrebe fata plină de sânge ce i s-a întâmplat, s-o ducă de urgență la spital și să pornească o anchetă cu privire la agresor, atunci trebuie făcută o evaluare rapidă câți polițiști cunosc regula asta și câți nu sau, în general, câți polițiști au habar de protocoale și instrucțiuni.

Însă, zău, dacă pentru așa ceva ai nevoie de instrucțiuni, atunci hai să angajăm niște robocop și să-i programăm. Fiindcă, angajând oameni, nu facem decât să denigrăm specia”, scrie Sebastian Lăzăroiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.