Secția Specială a început în forță cu stângul. Primul procuror anchetat a fost achitat definitiv de Instanța supremă


Secția Specială a început în forță cu stângul. Primul procuror anchetat a fost achitat definitiv de Instanța supremă

Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a dispus achitarea definitivă a lui Eugen Stoina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, fost procuror DNA, trimis în judecată de Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) pe motiv că ar fi sustras probe biologice dintr-un dosar în care chiar el era acuzat că a consumat băuturi alcoolice și a produs un accident rutier, scrie siteul ziare.com.

Completul de cinci magistrați a respins apelul SIIJ și a menținut decizia de achitare dată în iunie 2019 de un complet de trei judecători de la Instanța supremă.

Eugen Stoina a fost achitat în baza art. 396 alin. 5 rap. la art.16 alin.1 lit. b teza I din Codul de procedura penală, care prevede: "fapta nu este prevăzută de legea penală".

Acesta este primul dosar instrumentat de SIIJ, trimis în instanța în noiembrie 2018. Mai multe detalii despre cazul procurorul achitat găsiți AICI.

În ceea ce privește controversata Secţie SIIJ, însuți ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunea recent că a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare.

„Această secţie a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare. Textele de lege care o organizează au fost compromise din start, i-au stabilit o competenţă care, practic, paralizează activitatea ei. Nu funcţionează cu o astfel de competenţă alocată strict magistraţilor în care să se investigheze orice faptă comisă de magistraţi – corupţie sau necorupţie – de această secţie cu 15 procurori. Nu mai spun portiţa care s-a deschis şi prin care acum se pot tergiversa o serie de cauze prin simple plângeri împotriva magistraţilor, cauze care sunt în diverse locuri din ţară unde secţia nu poate să ajungă”, a declarat Predoiu, duminică la B1 TV, citat de Agerpres.

El a adăugat că statutul procurorului-şef al SIIJ este neclar.

„Modul în care arhitectura ei e gândită este cumva străin de coerenţa piramidală a sistemului Ministerului Public – piramidal şi cu control ierarhic. Statutul acestui procuror-şef este neclar dacă este sau nu controlat de procurorul general”, a precizat ministrul Justiţiei.

Potrivit acestuia, chiar secţia ar fi reuşit să se compromită prin anchetele efectuate.

„Chiar şi după ce a intrat în vigoare legea, timp de un an de zile a reuşit chiar secţia asta să se compromită, pentru că n-a găsit altceva decât să investigheze ba oficiali care au imunitate diplomatică internaţională, ba magistraţi care au protestat contra modificărilor din legea justiţiei şi să dea tot felul de semnale sistemului că se transformă încet, încet, în altceva decât ce trebuia să fie”, a spus Cătălin Predoiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.